KARSAI PÉTER

Full text search

KARSAI PÉTER
KARSAI PÉTER (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ellenzéki politizálásban teljesen új szemléletű törvénymódosító javaslatról vitatkozunk, de inkább más-más szempontból mondunk véleményt, hiszen az ellenzék és a kormánypártok egyaránt támogatják az előttünk fekvő alkotmánymódosító javaslatokat. Az ellenzék új szemléletét tükrözi, hogy a kétharmados többséget igénylő döntéseket a kormány hatáskörébe utalja, utólagos parlamenti beszámolási kötelezettség mellett. Tehát az ellenzék hozzájárul az Országgyűlés ellenőrző szerepének korlátozásához, a kormány jogosítványainak szélesítéséhez.
Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt már hasonló nagyvonalú gesztusra sor kerülhetett volna. Az akkori ellenzék a kormány iránti bizalmatlansággal indokolta, hogy a már aláírt többpárti egyezséget felrúgva nem támogatta az alkotmánymódosítást. Az előző öt év sok változást hozott a magyar és a nemzetközi politikában, de az ellenzék és kormány közötti bizalmatlanság nem változott. Mi is elutasíthatnánk minden, a magyar kormány működését gyorsító, egyszerűsítő kezdeményezést azzal, hogy - idézem - ”Az alkotmánymódosítás nem szükséges, hanem célszerű. Mondhatnánk, a bizalomhiány miatt a kormány működését könnyítő eljáráshoz nem kívánunk hozzájárulni.” - mint mondta 1998. december 2-án a szocialisták akkori vezérszónoka, a jelenlegi külügyminiszter, Kovács László, akinek korábbi minisztersége idejéből kellett volna tudnia, hogy a nemzetközi együttműködésben, ha egyszerűsítjük, gyorsítjuk a magyar kormány működését, azzal Magyarország megítélését javítjuk.
A jelenlegi ellenzék új szemlélete abban áll, hogy a biztonságpolitikát, a védelempolitikát nemzeti konszenzust igénylő politikai területnek tekinti, és az alkotmányban is megfogalmazott szövetségesi feladatainkat prioritásként kezeli. A mi felfogásunk szerint a szövetségi kötelezettségekből adódó feladataink végrehajtása nem lehet függvénye a kormány iránti bizalmatlanságnak, vagy ami még rosszabb, nem lehet elodázni egy ilyen döntést, mint történt 1998-ban egy Simicska-ügyre hivatkozva.
A NATO-tagországok túlnyomó többségében a szövetségesi felkérés, döntés gyors, határozott teljesítése érdekében a kormányok döntenek a saját fegyveres erőik országon belüli és külföldi alkalmazásáról, állomásoztatásáról, békefenntartói tevékenységéről, humanitárius akcióban való részvételükről. Az előbb felsorolt tevékenységi módok az alkotmányunk 19. §-a (3) bekezdésének j) pontjában vannak rögzítve. A 6719. számú előterjesztés szerint, ha NATO-felkérés érkezik, a kormány gyors döntésével pár napon belül sor kerülhet a felkéréshez történő hozzájárulásra vagy elutasításra.
Összefoglalva: egy kis terjedelmű, de nagy fontosságú törvényjavaslatot tárgyalunk, amelynek négypárti előzetes egyeztetése egy új szemléletű ellenzéki politizálást tükröz. A törvényjavaslat elfogadása után elmondhatjuk, hogy biztonság- és védelempolitikánk nemzeti konszenzust mutat, javítva Magyarország nemzetközi megítélését, hitelét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy majd szavazatukkal támogassák az alkotmánymódosítást. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban. - Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir