DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Államtitkár Úr! Nemrég hívő és nem hívő magyarok milliói döbbenhettek meg azon, miként hagyjuk pusztulni nemzeti kincseinket, azon, milyen állapotra jutott a budavári Mátyás-templom, a kiemelt egyházi műemlék, egykori koronázó főtemplomunk, amely ott áll a Várban, ország-világ csodájára. Aki az elmúlt években fölkereste, már láthatta rajta a rontást. Mindenki hallhatott a beázó falakról, a pusztuló freskókról, a ki-kihagyó, szikrázó villanyvezetékekről és az életveszélyes tetőzetről. Mégsem történt semmi. Vagy mégis történt? Most, hogy a világörökség részeként is ismert és elismert műemlék végképp életveszélyessé vált, egyszer csak kiderült, hogy mégiscsak megtörtént az épületdiagnosztikai vizsgálat, mert a három éve mind veszélyesebbé váló helyzetben a katolikus egyház igenis elvégeztette az állagfelmérést.
A beruházási tervek azonban mégsem készülhettek el, mert ahogy a sajtó tapintatosan írta, a NKÖM-ben tavasszal - idézem - az ügy valahol elfelejtődött. A milliókért készíttetett Zsolnay-féle majolikacserepek pedig záporoznak a tetőről, mert szétnyomják őket a rozsdásodó vasszögek, a vizes falak freskói hullanak, porlik a külső fal, a templomot pedig vaskerítés övezi, mint a töviskoszorú.
A teljes felújításhoz 4, azaz négy kilométernyi autópálya árára lenne szükség. Nagy összeg ez, tisztelt Ház? Igen, nagy összeg, de nem nagy pénz a megmentendő értékekhez képest, mert egy dolog a költségvetés megtervezése, és egy másik dolog a nemzeti önbecsülés. És még mielőtt azt mondaná bárki, hogy igen, de mondjuk Franciaország nagy ország és gazdag is, azért megkérdezem, hogy el tudnánk-e képzelni azt, hogy a reimsi dómot vagy Párizsban a Notre-Dame-ot vagy a Panteont ilyen állapotban hagynák a franciák.
De, tisztelt Ház, vissza, fel Budára! Bizonyos vagyok benne, hogy nemcsak a helyzet, hanem a teendők is világosak a kormány számára. Világosak, hiszen a Szent István-bazilika is csak állami támogatással születhetett újjá. Ezért sem értem, hogyan rongálhatja két kézzel saját kormányának egyházpolitikáját éppen az egyházügyi helyettes államtitkár, akinek a dolga talán nem az volna, hogy különféle zűrös szekták és kvázi egyházak képviselőivel lelkesen elbeszélgessen, hanem hogy saját, valódi feladatait ismerje.
Szalay István ugyanis a Mátyás-templom ügyében így nyilatkozott - idézem -: a jövő évre az előző négymilliárdról félmilliárdra csökken az egyházi kulturális örökség védelmére fordítható összeg, ami egyúttal azt jelenti, hogy jövőre biztosan nem lesz pénz a munka megkezdésére, és elképzelhető, hogy jövőre sem. De mondott ő még mást is, azt, hogy - idézem - jövőre az egyházak hitéleti, figyelem, nem örökségvédelmi, hanem hitéleti támogatása 50 százalékkal megnő, amelyet sok mindenre felhasználhatnak. A növekménynek a katolikus egyházra eső része például minden bizonnyal elegendő lenne a Mátyás-templom felújításának első ütemére is.
Nincsen tehát semmi baj, tisztelt Katolikus Püspöki Kar, mert a pénz ugyan nincs meg, de az egyházügyi felelősnek vannak ötletei. Ha tehát rá hagyatkoznak, majd beosztja ő a katolikus egyház pénzét úgy, hogy a hitéleti támogatásból tataroztatna - ha ő volna a katolikus egyház. Minthogy azonban szerencsére nem ő az, mindez csak illusztráció, annak példája, hogy ki miről mit és hogyan ne kommunikáljon, hacsak nem az a célja, hogy saját kormányát lejárassa.
Én azonban, tisztelt Ház, nem a kormányzati kommunikációért aggódom, hanem a Mátyás-templomért. Ezért az ország nyilvánossága előtt tisztelettel felkérem a kormányt az azonnali segítségnyújtásra. Felkérem a NKÖM vezetését, Görgey miniszter és Kocsi államtitkár urakat, hogy folytassák az eddig járt, bevált utat. Dolgozzák ki a kiemelt, központi rekonstrukciós támogatásnak a jól ismert menetét, mely több lépcsőben, több ütemben, reálisan számol majd a nagy munka költségeivel, de úgy - és ez a legfontosabb -, hogy a legsürgősebb állagvédelmi munkákat most és azonnal, késlekedés nélkül indítsák el! Kérem, hogy egyházügyi jó tanácsok helyett valóban kézzelfoghatóan cselekedjenek a nemzeti örökséget jelentő Mátyás-templom megmentéséért.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir