GRÁF JÓZSEF

Full text search

GRÁF JÓZSEF
GRÁF JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Két dologra azért reagálnunk kell. A mi értékrendünk szerint pont fordított a dolog: a Nemzeti Földalapról szóló előző törvény végrehajtása teljességgel lehetetlen. Nem szeretném megismételni azokat az indokokat, amelyeket annak idején elmondtunk, de egyet mégis hadd mondjak: a családon belüli viszonyok rendezése nemhogy nem európai, hanem egyszerűen tűrhetetlen volt abban a törvényben. De még nagyon sok példát mondhatnánk.
A másik, amire a szakma becsülete miatt válaszolnom kell, az az, hogy voltak olyan mezőgazdasági nagyüzemek, amelyek abbahagyták a termelést. Akik viszont itt ülünk, és még nagyon sokan, ma is küszködünk ezzel, úgyhogy ezt általánosságban nem lehet kimondani. Azonban nagyon sok kisgazda és magángazda is abbahagyta a termelést azért, mert az elmúlt években az állattenyésztés tényleg veszteséges volt. S ha az lesz a szabály a következő időszakra, hogy például csak az extra minőségű tejet lehet majd átvenni az európai uniós viszonyok között és kizárólag azt lehet emberi fogyasztásra feldolgozni, akkor pedig - még egy kicsit előrevetítve a jövőt - azt mondom, a nagyon kis mennyiségben termelők nagyon-nagyon nehéz helyzetben lesznek, ha az európai sztenderdeket teljesíteniük kell. Mindent meg kell tennünk azért, hogy teljesítsék, de ez óriási pénzbe és az ő állományuk felfuttatásába is fog kerülni.
Tehát sokan vagyunk, akik, hogy úgy mondjam, tisztességből küzdünk és küzdöttünk az elmúlt időszakban is, megtartottuk az állattartó telepeket, akkor is, amikor a közgazdasági viszonyok valóban azt mutatták, hogy nem érdemes csinálni. De ebbe születtünk, ez a szakmánk, ez a foglalkozásunk, mi már nem leszünk cukrászok vagy más tevékenységre nem fogunk váltani, ezért becsületből is csináljuk, jó néhány magángazdával együtt, aki ugyanúgy küszködik, mint mi.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir