DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tulajdonképpen ebben a szakaszban azt is mondhatnám, hogy könnyű helyzetben vagyok, hiszen a környezetvédelmi bizottságban maga a Szocialista Párt képviselője, Orosz Sándor volt az, aki támogatta és felhívta képviselőtársainak a figyelmét arra, hogy ezt a módosítást támogatni kellene. Hadd mondjak el annyit, hogy én kormánypárti képviselőként is ugyanezt tettem, ha egy szövegről úgy éreztem - mert az apparátus úgy készítette el, mert ideje nem volt, vagy mert hibát követett el -, hogy az értelemzavaró, vagy nem azt fejezi ki, amit ki szeretnének fejezni vele, azt módosítottam, tehát ne tessék ezt úgy venni, hogy ellenzéki oldalról könnyű mindent tenni. Én azt gondolom, és ebben megerősítettek ott, mivel egyhangú szavazás volt a 8. pontban szereplő módosításra, hogy ennek bizony úgy kellene szerepelni, ahogy a módosító indítványban én ezt beterjesztettem.
A formai dolgok mellett hadd mondjak annyit, hogy azért mégiscsak úgy szép és úgy jó a dolog, ha megnézzük a fokozatokat, országgyűlési határozat lesz a földbirtok-politikai irányelvek, azok figyelembevételével, és a termőföldről szóló törvény pedig megmutatja, hogy milyen sorrendben értékesítik ezeket a földeket. Tehát van formai probléma, és volt tartalmi probléma. Azt gondolom, hogy ez a módosító indítvány ezt kiküszöbölte.
A másik módosító indítványom a 9-es, amelyik csak megfogalmazásában más, természetesen ennek következtében visszavontam, hiszen kettőt együtt fenntartani teljesen fölösleges. És akkor engedjenek meg még két mondatot Nagy Kálmán képviselő úr módosító indítványához, amit azért tartok fontosnak, mert az egyik azt mondja, hogy ipari parkok és önkormányzati lakótelkek kialakításához szeretné ezt becsempészni a szövegbe. Nem is volt sikertelen ez a manőver, hiszen a környezetvédelmi bizottságban bizony 11 igent és 10 tartózkodást kapott, tehát ez minimum azt mutatja, hogy az ott ülő képviselők valahogy ezzel egyet tudtak érteni, legalábbis a többség támogatta; és mint tudjuk, mi sokan vagyunk, de nem elegen, ezért kellett néhány ember önök közül is, így aztán ez a környezetvédelmi bizottságban támogatást kapott. Én ajánlanám az előterjesztő képviselőjének, hogy fontolja meg ezt az indítványt.
Aztán van még egy terület, ami igazából az önök kommunikációjában játszik mindig fontos szerepet, de ez tényleg egy fontos terület: önkormányzatok, illetve kerületi önkormányzatok tulajdonába adni öt hektárterületig különböző célokra, tehát itt a megfogalmazott, 9. § (4) bekezdésében foglalt célokra ingyenesen földterületet biztosítani. Hadd mondjam el, hogy ezt sem utasították el a környezetvédelmi bizottságban, ugyan a szavazás úgy történik, hogy többnek kell lenni az igennek, mint a nemnek, itt a szavazásnál 10 igen és 10 nem volt, de itt a lehetőség, tisztelt képviselőtársaim, hogy korrigálják a véleményüket, esetleg az előterjesztő korrigálja a véleményét, és bizony juttassunk akkor az önkormányzatoknak.
Miért kéne juttatni az önkormányzatoknak? Azért, tisztelt képviselőtársaim, mert valóban a kárpótlás során, '90 és '94 között nagyon sok önkormányzat jutott abba a helyzetbe, hogy szeretne bővíteni, szeretne új projekteket indítani, nincs területe. És bizony neki terület kellene. Lehet, hogy a térítésmentesség nem teljesen pontos, mert azért ingyen osztogatni ma már nem nagyon illik, de valamilyen kedvezményes formában bizony az önkormányzatoknak földet kellene biztosítani. Én megfontolásra ajánlom ezt a módosító indítványt is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir