DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2. és a 3. pontban módosítottam, de én a 4. ponthoz is szeretnék hozzászólni, amit Orosz Sándor képviselő úr nyújtott be.
Tisztelt Képviselőtársaim! A 2. pont a Nemzeti Földalapba tartozó állami termőföldvagyon rendeltetésénél azt mondja, hogy "birtok-összevonási célú, valamint az állattenyésztő telepek működését biztosító". Tisztelt Képviselőtársaim! El kell valamit dönteni: törvényt valamilyen múltbeli eseményre, múltbeli dologra hozunk, múltbeli helyzetre, jelen helyzetre, vagy előremutató törvényt hozunk. Én azt gondolom, hogy a törvénynek előre-, jövőbe mutatónak kell lenni. Ez a módosítás azt jelenti, hogy az állattenyésztő telepek működését; ha ma valaki valahol állattenyésztő telepet épít, állattenyésztéssel kezd el foglalkozni, akkor ha a környékén nincs föld, akkor automatikusan a Nemzeti Földalapnak kötelessége földet biztosítani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Innentől kezdve érdekes dolog alakulhat ki, valaki elkezd tartani néhány tucat vagy néhány darab szarvasmarhát, és terület jár hozzá. Ez a törvényszövegből következhet. Vagy önök azt szeretnék, ha a ma meglevő szarvasmarhatelepek... - mert igazából a többiről ne nagyon beszéljünk, baromfi- és sertéstelepeknél ez nem jön szóba, azoknak szeretnének földet juttatni. Szeretném önöknek elmondani: a földbirtok-politikai irányelvekben - a korábbiakban, és amit önök benyújtottak, abban is - lehetőség van arra, hogy az állattenyésztő telepek a telephez közel földhöz jussanak. Külön kiemelni az állattenyésztési telepeket nem kell. Ha elvszerűen, a törvény szerint, országgyűlési határozat szerint járunk el, az állattenyésztési telepek a szükséges termőföldhöz hozzájuthatnak. Benne van a csere, és a különböző pontokban, ahogy felsorolták, módot és lehetőséget ad arra, hogy az állattenyésztő telepek földet kapjanak. Nem indokolt külön kiemelni.
A 3. pontban pedig én a következőt mondom: állami tulajdonban levő erdővagyonnal való tartamos, fenntartható gazdálkodás feltételeinek segítése. Nos, tisztelt képviselőtársaim, ha önök megnézik, hogy a földbirtok-politikai irányelvekben mit soroltak föl, hogy mi a földbirtok-politikai irányelveknek a célja, és abban megnézik, hogy mit szeretnének tenni azokkal a területekkel, amelyek állami tulajdonban vannak, akkor szeretném kérdezni, hogy az a)-q) pontból melyik pont esik az erdőre, melyik pontot szeretnék az erdőre kiterjeszteni; nagy hiba lenne, ha bármelyiket. Így beemelni az állami tulajdonban levő erdőket a Nemzeti Földalapba nagy-nagy hiba. De tisztelettel meghallgatom az államtitkár urat, ha megmondja, hogy az a)-q) pontból melyik az a pont, amelynek célját, feladatát szeretnék az állami tulajdonú erdővagyonnal kielégíteni. Nincs ilyen. Akkor semmi keresnivalója nincs az állami erdőnek a Nemzeti Földalapban. A Nemzeti Földalapnak az a célja, hiszen önök írták le, amit az a)-q) pontban felsoroltak. Ehhez nem kell az állami tulajdonban levő erdővagyon.
Tisztelettel kérem önöket, hogy ezt fontolják meg, és ezt az o) pontot a javaslatból hagyjuk el, mert semmi értelme nincs. Ha van, akkor pedig a földbirtok-politikai irányelvekbe tessék egy olyan pluszpontot betenni, ami az állami tulajdonban levő erdővagyonra vonatkozik.
Amit pedig Orosz képviselő úr javasol, ha már megmarad ez, és mindenáron az erdőt be szeretnék vinni, még egyszer mondom, akkor tudni kellene, hogy az a)-q) pontban hogyan szerepel az erdő, mi a funkciója, mit szeretnének, kinek szeretnék cserébe adni, jótékony célra, szociális célra, fiatal agrárvállalkozóknak. De van egy nagy gond, ha önök megnézik, abban van egy olyan pont, hogy művelésiág-váltás. Rá se merek gondolni, tisztelt képviselőtársaim, és ezt véletlenül sem gondolom komolyan, amit most mondok, és remélem, hogy önök sem gondolják komolyan, hogy az erdőnél netán művelésiág-váltást szeretnének eszközölni, mert ha valamit ma kell Magyarországon, akkor erdőt kell telepíteni és nem művelési ágat váltani. Sehova máshova én nem látom az állami tulajdonban levő erdővagyonnak a beillesztését.
Amit pedig Orosz képviselő úr mond, azt azért tartom aggályosnak, mert ő azt mondja, hogy az állami tulajdonban levőt hagyjuk el, és csak az erdővagyonnal szerepeljen benne. Nos, tisztelt képviselőtársam, ez még rosszabb, még rosszabb, mert a nem is állami tulajdonban levő erdővagyon... - szeretném elmondani, képviselő úr, hogy amit ön mondott a bizottsági ülésen, mivel állami tulajdonban levő termőföldről van szó, így az erdő is beleértendő. De most szeretném önnek elmondani, hogy a Nemzeti Földalapba most visszük be a területet, és ha ön elveszi előle az állami tulajdonban levőt, akkor csak az erdővagyonról van szó, az önéről, képviselőtársaiéról és mindenkiéről, akinek van a tulajdonában erdő, mert nincs megcímkézve, hogy ez csak az állami tulajdonban levő erdő. Ha jól belegondol, akkor rá fog jönni, hogy amit mondtam, ez így megállja a helyét, és bizony mindenki, akinek erdeje van, az számíthat arra, hogy a Nemzeti Földalapba kerül, mert ezt mondja ki ez a módosítás.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir