CSÓTI GYÖRGY

Full text search

CSÓTI GYÖRGY
CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt még jelen lévő Képviselőtársaim! A közbiztonság hazánkban katasztrofális mértékben megromlott. A romlás okait keresve a kormányzat állandóan pénz- és eszközhiányra hivatkozik. Ez részben indokolt, hangsúlyozom: részben. Az azonban már teljességgel elfogadhatatlan, hogy a meglévő eszközökkel rosszul gazdálkodik, és a rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat rosszul csoportosítja, nem a leginkább indokolt területeken használja fel azokat.
Sajnálatos példa erre Budapest I. kerülete. A világörökség részét képező Várnegyed a leglátogatottabb idegenforgalmi célpont hazánkban. Közismert tény, hogy a turizmus vonzza a bűnözőket, a zsebtolvajoktól kezdve a nemzetközi bűnszövetkezetekig. Ebből arra lehetne következtetni, hogy a budai Vár és környéke kiemelt közbiztonsági státust kap, vagyis azon kerületi rendőrkapitányságok közé tartozik, amelyek a legnagyobb létszámkerettel, pénzügyi és eszköztámogatással rendelkeznek.
Hihetetlen, de nem így van! A sok millió látogatót fogadó, és ezáltal fokozott bűnözési veszéllyel szembenéző I. kerület ugyanolyan központi támogatásban részesül, mint egy peremkerületi csendes, békés lakóterület. A Várnegyed, a Krisztinaváros, a Tabán és a Víziváros országgyűlési képviselőjeként ezúton kérem fel a belügyminiszter urat, szíveskedjen haladéktalanul kiemelt területté nyilvánítani, nyilváníttatni a főváros I. kerületét!
Tisztelt Képviselőtársaim! Gond van azonban a jövő biztosításával is. Kevés a rendőr, még kevesebb a jól képzett rendőri erő. Ez a múlt hibája. Az azonban már a jelené, hogy a Rendőrtiszti Főiskola felügyeletét gyakorló Belügyminisztérium - megsértve a felsőoktatási intézmények számára törvényben biztosított autonómiát - közvetlenül beavatkozik a főiskola vezetőinek kinevezésébe. Lehet-e másként értelmezni a BM azon intézkedését, hogy 1997. december 12-én a főiskolán kötelező tanári részvétellel értekezletet hívott össze, hogy az intézmény belső rendelkezéseivel ellentétes módon, a pályázatok bizalmas jellegének megsértésével, ez a fórum vitassa meg a vezetőjelöltek alkalmasságát. Elfogadhatatlan a minisztérium álláspontja, miszerint a felügyeleti jog az irányítást is magában foglalja. Az ilyen körülmények nem segítik elő a zavartalan rendőrtisztképzést, ezáltal a jövő közbiztonságát is veszélyeztetik.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma, az 1994-98-as parlamenti ciklus utolsó napján már nyilvánvalóvá vált, hogy a közbiztonság súlyos helyzetén is csak a közelgő májusi országgyűlési választások segíthetnek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir