DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Néppárt elismeri a sztrájkjogot, de örvendetesnek azt tartja, ha olyan körülmények alakulnak ki, hogy a dolgozók nem kényszerülnek sztrájkra, ha a felek meg tudnak állapodni bérvitákban, különösen olyan fontos területen, mint amit az ország gazdasági-társadalmi életében a posta betölt.
A dolgot két körülmény különösen kiemelt fontosságúvá teszi. Az egyik a postának ez az említett szerepe; a másik az a körülmény, amely különös figyelmet érdemel, hogy a postás a maga szakterületén más munkahelyet nem talál, tehát a munkaerőpiac általános problémái sajátosan jelennek meg, mert az országban egyetlen munkaadó van, a legtöbb embert foglalkoztató munkaadók egyike.
Ilyen körülmények között, úgy gondolom, minden értelemben nagy jelentősége van annak, hogy sikerüljön megállapodásra jutni a vitatkozó feleknek. E téren a Magyar Demokrata Néppárt megfelelő tájékozódás alapján felhívja a figyelmet arra, hogy a postásdolgozóknak - viszonyítva is - alacsony a bérük, nehezek a munkafeltételei.
Legyen szabad ez utóbbi tekintetében a sokat emlegetett nehéz táska és egyebek mellett kevésbé emlegetett mozzanatokra is felhívni a figyelmet. A postás sok esetben olyan többletmunkát végez, amit nemigen szoktak figyelembe venni. Gondoljanak arra, hogy a postások esetében milyen gyakran fordul elő a postajárat késése, amit szabályzataiknak megfelelően a postásnak nem túlórakeretébe, hanem rendes munkaidejébe beszámítottan, de a lehetőségeknek megfelelően, sűrűn rádolgozással kell kiegyenlítenie, állandó készenlétben lennie, sokszor többletidőkeretben.
Nem szabad megfeledkezni arról a körülményről sem, hogy a postásnak nemcsak nehéz a táskája, nemcsak sokat kell járnia, hanem bizonyos többletveszélyeztetettség is fennáll biztonsági viszonyaik s a többi tekintetében.
Legyen szabad felhívni a figyelmet arra, hogy a posta olyan érrendszerét jelenti gazdasági-társadalmi körülményeinknek, mindennapi életünknek, ahol minden fennakadás szinte lemérhetetlen nehézségeket és károkat okoz. Nemcsak a regényírók fantáziájában jelenik meg az elveszett vagy elkésett levél, nemcsak a postillon d'amour-ra várakozik türelmetlenül az érdekelt személy, hanem valóban gazdasági életünkben, közéletünkben a legnagyobb nehézségeket jelenti, s nem kívánom a területeket tovább sorolni. Itt tehát a munkaadónak figyelembe kell vennie a munkaerő kellő szinten, erőben, elismertségben, megbecsülésben való támogatása mellett ezt a körülményt is.
S legyen szabad talán egy majdnem szójátékkal befejezni a felszólalásomat. Gondolnak-e arra, hogy többek között két idézhető magyar szó kerül veszélybe egy postássztrájk esetén: a "postafordultával" meg a "postamunka" szó - az egyik a pontosságra, a másik a sürgősségre került át a magyar köznyelvbe erről a szakterületről. Ne veszélyeztessük, ha csak elkerülni lehet!
Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir