DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Az interpellációban felvetett problémákat az 1994. évi XXIII. törvény rendezi; e törvény parlamenti vitájában sok olyan jellegű észrevétel elhangzott, amit ön most elmondott, ezeknek egy része bekerült a törvény tartalmába, másik része nem került be a törvény tartalmába. A törvény keretei, fő mondanivalója, eljárási rendje, az alkalmazott személyi kör 1994-ben alakult ki, közel három esztendővel ezelőtt, és ennek korrekcióját az alkotmánybírósági határozat alapján 1996-ban az Országgyűlés a határozat intencióinak megfelelően elvégezte.
Amit ön felvet, képviselő úr, szinte mindenütt felvetődött a kelet-közép-európai új demokráciákban. Mindenütt hosszadalmas és fájdalmas eljárások keretében próbáltak ennek az ügynek a végére pontot tenni - nem sok sikerrel -, és mindenütt bizonyosan új konfliktusok is keletkeztek.
A törvény szabályai adnak bizonyos garanciákat arra vonatkozóan, hogy a bizonyítási eljárás pontos, egzakt legyen, és lehetőség szerint nyújtson a törvény arra is lehetőséget, hogy ki-ki saját védekezését elő tudja adni. Arra is lehetőséget nyújt a törvény, hogy tanúként megidézzenek bárkit, akinek az államigazgatási eljárás szabályai szerint tanúzási lehetősége lehet. Így tehát nincs akadálya annak, hogy az ön által említetteket is meghallgassák az eljárás keretében.
A törvény tulajdonképpen - és ez nem az én megítélésemen múlik - nem a közéletből zárja ki azt, akivel szemben bizonyítékot találnak, hanem döntésétől és választásától teszi függővé, hogy a választók e tény ismeretében támogatják-e közéleti szereplését vagy sem. Tehát önmagában nem a törvény zárja ki az érintett személyt a politikából és a közéletből.
Hogy a törvény módosítására sor kerül-e, képviselő úr, a közeljövőben, azt tudom válaszolni, hogy nem valószínű, hiszen mindannyiunk igyekezete szerint a törvény végrehajtására kellene most már inkább az energiát fordítani és nem a törvény módosítására. Kérem, fogadja el, képviselő úr a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir