DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! (Miután már a képviselő saját mikrofonja is működik, a hordozható mikrofont el akarják vinni előle.) Kérem ezt. (Derültség.) Tudom, hogy nehéz helyzetben vagyok, mert az igazságot általában senki nem szereti. A rosszat nagyon hamar meghalljuk és elfogadjuk, a jóra még ha bizonyíték van, akkor is kételkedünk.
Igen tisztelt Országgyűlés! 1950-ben egy védőbeszédemben, amit egy paraszti ifjú védelmében tettem, azt az állítást tettem, hogy megverték a rendőrségen, és ezért vallomását visszavonja. Erre az egy mondatomra - miután azt mondtam, hogy megverték - kiadták ellenem a letartóztatási nyomozólevelet, hogy ott, ahol elérnek, tartóztassanak le. Szerencsére már nem értek el. De megkérdezem az igen tisztelt Országgyűlés tagjait: ha eljöttek volna hozzám akkor, hogy nem tartóztatnak le, és nem folytatnak izgatás miatt ellenem eljárást, ha ilyen apró szolgálatokat teszek - nem tudom, mit tettem volna; s az döntsön, aki nagyon bátran vállalta volna a börtönt. (Zaj.)
Én azoknak az érdekében szólok - és csak azoknak -, akiket, tudom, hogy ártatlanul meghurcoltak. S ugyanakkor, igazságügy-miniszter úr, az ártatlanság vélelme azt jelenti, hogy addig ártatlan vagyok, amíg nincs jogerős ítélet, de ugyanakkor ez az eljárás, ami folyik, ez már kiad egy papírt tárgyi bizonyítékok alapján, hogy megbélyegeztek. Én az eljárás ellen is vagyok; és főleg hallgassák meg azokat, akik felbujtók és bűnösök voltak. S arról senki nem beszél.
Továbbá, akiket én említek meg, azok kivételek, ezek igenis megbízható polgárok voltak, tisztességes nemzethűek, ezért választották ilyen szolgálatra. Mert a megbízható emberek, igen tisztelt Országgyűlés, ott ültek a különböző helyeken, minisztériumokban, ügyészségeken, a Legfőbb Ügyészségen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), s megbízható emberek voltak, nem kellett átvilágítani.
Végezetül: azért szólaltam fel és kérem az igazságügy-miniszter urat, ha már a valódi bűnösöket, ám fussanak, az ártatlanokat, a rendes embereket ne üldözzék. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir