DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Nagyon érdekes szituáció alakult ki, mert amikor még megnyomtam a gombot, nem hittem volna, hogy egy ilyen típusú hozzászólás után fogok majd szólni; mégis el fogom mondani, hogy én egészen másként látom ezt.
Azért is kértem szót, mert azt hiszem, hogy ha a parlamentben mozdul meg valami, az egy folyamat következő lépcsőfoka; és azért kértem szót, mert ez a rövid, tömör és lényegre törő határozati javaslat szerintem valamifajta jó példa erejével is hat. Az egyik az, hogy ez egy - méghozzá ebből a szempontból fontos - parlamenti állandó bizottság javaslata, önálló indítványa.
Ezért én egészen másként látom azt, hogy mi ennek a viszonya ahhoz, amit, ha úgy tetszik, a civil szervezetek, szakmai szervezetek és a sok-sok érdeklődő és a kormány közös részvételével a múlt év májusában a Kongresszusi teremben megtartott tanácskozáson elfogadtak; azt hiszem, a kettő nem mérhető. Ugyanakkor azért is példa erejű - és valamilyen új lépcsőfok -, mert államtitkár asszonytól pedig hallottuk, hogy eddig több mint ötven szakmai és civil szervezet vett részt abban, hogy előkészítse azt a munkát, aminek határcövekeit ez a határozati javaslat végül is arra hivatott, hogy megszabja, leverje.
Hiszem azt, hogy egy parlamenti határozat nem törvénydagasztás, hanem ösztönző arra, hogy az itt elhangzott ígéretek megfelelő időben valóra is váljanak. Nem szeretném különösebben alulértékelni - de felül sem - egy-egy állandó bizottság helyét és szerepét a magyar törvényhozásban, de azt hiszem, hogy mindenképpen súlya van és lesz a jövőben is. Példaértékűnek tartom ezt azért is, mert oly sokszor érte kritika - joggal is, az első és a második ciklusban is - a törvény-előkészítés folyamatát.
Nos, ha az idegenforgalmi törvény ilyen típusú előkészítettséggel jut el oda, hogy törvényjavaslattá váljék, akkor például azt is el tudom képzelni, hogy nem kell majd hozzá 400-500 módosító javaslatot benyújtani. És akkor ez megint nem elfecsérelt idő, hanem a figyelem felhívása és e minőségi munkának a megkérése; mert az viszont számomra teljesen egyértelmű, hogy a mai Magyarországon a turizmus még annál is több, mint amit nagyon szépen jeleztek előttem két, indítványt támogató hozzászólásban: nem egyszerűen egy nagyon-nagyon fontos iparág, hanem amikor gondolkodtam, hogy hogyan próbáljam megvilágítani... Most azért beszélek erről így, mert 15 évig magam gyakorló idegenvezető voltam, és pontosan tudom, hogy a turizmus maga az ország, amelynek polgárai működtetik ezt az üzemágat; sokkal több mint egyébként - ha jól működik, valóban kiváló profitot termelő iparág. Ez az a tevékenység, amelyben egy mosolyunkkal, amelyben egy átvágásunkkal úgy vagyunk benne, hogy sokszor nem is tudunk arról, hogy milyen jót vagy rosszat tettünk hazánk egészének. És ez igaz, nemcsak akkor, amikor itthon beutazó utasokat - ahogy az idegenforgalomban mondják - fogadunk, hanem amikor mi kint valahol járunk a világban, és mondanak rólunk mint magyarokról általában véleményt.
Azzal szeretném befejezni, hogy igenis üdvözlendőnek tartom a környezetvédelmi bizottság önálló indítványát, mert hiszem, hogy ha a parlament elfogadja ezt az indítványt, akkor nyerünk hozzá egy olyan állandó bizottságot, amely a folyamat egészét immáron parlamenti szinten fogja gondozni, és e gondozásba beleértem azt is, hogy a határozatban foglalt határidők megtartassanak.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir