DR. GYURICZA BÉLA

Full text search

DR. GYURICZA BÉLA
DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz erre a határozati javaslatra nemmel szavazott, és engedjék meg, hogy nagyon röviden elmondjuk az indokot.
Szerettük volna, hogyha azok a javaslatok, amelyek az elmúlt két évben megfogalmazásra kerültek, a haderőreformmal kapcsolatban a kormány részéről meghallgatásra kerültek volna és egy átfogó programként kerültek volna a parlament elé.
A mai nap a miniszterelnök úr válaszában azt mondta, hogy ez a létszámcsökkentés, ezek az átalakulások, amelyek '94 júliusától tartanak, ez a haderőreform. A parlament honvédelmi bizottsága és a kormány felelős tárcavezetője, a honvédelmi miniszter pedig úgy fogalmazott több alkalommal is, hogy érthető módon ez nem reform, ez az átalakulásnak egy kényszerítő folyamata, és a reform majd ezt követően történik. Így nagy sajnálattal kell megjegyeznünk itt a parlamentben most a szavazáskor, hogy a kormány tulajdonképpen önmaga sem tudja, hogy most egy haderőreform folyik-e vagy pedig egy létszámcsökkentés. Ugyanakkor pedig a valóságban ennek a határozatnak az előszeleként a Magyar Honvédségnél már tizennégy alakulatból hetet teljes egészében, utód nélkül felszámoltak, hetet pedig átalakítottak, és tulajdonképpen a déli határszakaszon, ahol valamikor a délszláv válság kezelése miatt szükséges volt bizonyos katonai lépéseket megtenni, a közel 600 kilométeres szakaszon harcoló alakulat ma nincs.
Tisztelt Képviselőtársaim! Most megszavazták, tulajdonképpen legitimmé tették a határozati javaslattal, hogy a továbbiakban - mint ahogy a javaslat tartalmazza - a kormány a szükséges lépéseket megtegye anélkül, hogy a magyar parlament teljes egészében ebben állást tudna foglalni, s végre megkezdődne a honvédelmi rendszernek az a fajta teljes átalakulása, amelyre a nemzeti ipart és az ipar feladatait is e tekintetben tervezni lehetne.
Mindezen indokok alapján a Fidesz-Magyar Polgári Párt nemmel szavazott. Köszönöm türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir