DR. SZIGETHY ISTVÁN

Full text search

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Elnök Asszony! Nem tudom, van-e még felszólaló, mert a végén szeretnék néhány szót... (Az elnök jelzi, hogy nincs több felszólaló.) Köszönöm szépen akkor a szót.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Azt hiszem, Kutrucz Katalin és Trombitás Zoltán felszólalása igazolta leginkább azt, hogy miért van szükség erre a módosításra. Ha igaz az, amiről Trombitás Zoltán beszélt, hogy közben szűnt meg a tévéközvetítés, megmondom őszintén, sajnálom, hogy ezek a szavak nem a tévé előtt hangzottak el.
A parlament képéből gyakran hiányzik az alkotó vita; az, hogy van egy feladat, amit meg kell oldanunk, és különböző nézőpontokból próbáljuk ezt megközelíteni. Itt pedig mind Kutrucz Katalinnak, mind pedig Trombitás Zoltánnak a felszólalása ezt mutatta.
Nagyon köszönöm Trombitás Zoltánnak ezt a javaslatát a portugál házszabályból - megmondom őszintén, ezt nem vettem észre, nem került a kezembe; lehetséges, hogy ez jobb megoldás lenne, mert ő csak 50 perces napi vitáról beszélt, és azt hiszem, a parlament működése szempontjából ez talán jobb lenne, mint az általunk előterjesztett javaslat, de ezt csak úgy zárójelben jegyeztem meg.
Ezekben a kérdésekben, amelyeket felvetettek, természetesen meg kell keresnünk a lehetséges kompromisszumot.
(15.00)
(Boros Lászlót Szili Sándor váltja fel a jegyzői székben.)
Elképzelhető, hogy tudunk még valamiféle megegyezést találni, bár megmondom őszintén, a mostani előterjesztés is olyan, hogy a mértéket keresi.
És itt szeretnék Tímár György felszólalására reagálni: a mértéket keressük, és nem az ellenzékbe szeretnénk belefojtani a szót. Ha a javaslatot figyelmesen elolvasta, akkor ez a két nap minden frakció számára változatlanul lehetővé teszi ezt a napirend előtti felszólalást, csak olyan esélyegyenlőséget javító módon, hogy azért legalább a kormány is hasonló mértékben reagálhasson, mint amilyen mértékben ő tudott beszélni.
Ami Tímár Györgynek a felszólalását illeti, én úgy gondolom, hogy itt a kritika aligha van korlátozva az Országgyűlésben. Ami pedig a szakszerűséget, a másik kulcsszót illeti - amiről beszélt -: a napirend előtti felszólalások szinte kizárják a szakszerűséget. A különböző házszabályokban a kérdéseknél, az interpellációknál, a javaslatoknál megvan a lehetőség a felkészülésre; ha valaki állít valamit - például a napokban is elhangzott, hogy több statisztikai számmal állt elő valaki hirtelenjében -, akkor erre lehessen felkészülni és reagálni. Én azt hiszem, aligha várható el egyetlen kormánytagtól, hogy a fejében több tízezer statisztikai számot jegyezzen meg, és kapásból tudjon válaszolni - ha valaki mond egy számot, és mondja, hogy ez így nem pontos, hanem, mondjuk, épp annak az ötöde a pontos szám.
Tehát a felkészülés, a szakszerűség szempontjából a napirend előtti felszólalás aligha jó példa a magyar Országgyűlésben. Erre a parlamenti kontroll egyéb eszközei - az interpelláció, a kérdések - sokkal alkalmasabbak, hiszen ezekkel valóban szakszerű és pontos választ lehet adni a felvetett kérdésekre, és a megalapozatlan, nem kellően végiggondolt vitákat - ami nem tesz jót az Országgyűlésnek - el lehet kerülni.
Ami a mértéket illeti: valóban, itt szó nincs törvénygyárról, törvénygyár közvetítéséről. Valóban nem lenne szerencsés, hogyha olyan részletes vitákat közvetítene a televízió, mint amilyenről Trombitás Zoltán beszélt - ez nem oda való; de az igen, ha lényeges kérdésekben különböző nézőpontok ütköznek, és ezek okos viták. A feladatok megoldásához a leggyakoribb eszköz a törvények általános vitájának a közvetítése. Nagyon szomorú, hogy kitűnő viták elvesznek a lakosság számára, mert a rádiót kevesen hallgatják. Tehát a parlament egészének a megítélése szempontjából mindenképpen jó lenne az, ha a javaslatunknak megfelelően több kommunikációs lehetőségünk lenne a lakosság irányába, hogy az igazi, érdemi parlamenti munkát is lehessen látni. A lakosság látja, hogy dolgok esetleg megoldódnak, csak éppen azt nem veszi észre, hogyan.
Az igazi parlamenti munka ez, és éppen ezért nagyon célszerű lenne, hogy ez is a méltó helyét kapja meg a televízió-közvetítésekben és a lakosság erről tudomást szerezhessen. Tehát ezért mondom, hogy a Kutrucz Katalin és a Trombitás Zoltán által elmondottak nagy részével én egyet is tudok érteni, és úgy gondolom, ezen az úton lehet igazán igazán konstruktívan megoldani azt a kérdést, hogy az Országgyűlés a következő ciklusban, a házszabály-módosítás után már hatékonyabban működhessék - és bízom abban, hogy ez sikerülni is fog. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir