GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Negyvenegy évvel ezelőtt, 1956-ban szabadságharc folyt Magyarországon, és háborús bűncselekmények történtek ávósok, pufajkások részéről, egy gyarmatosító hadsereggel, a szovjet hadsereggel együttműködve. Ezek a háborús bűncselekmények soha nem évülnek el a nemzetközi jog szerint és az emberi igazságérzet szerint sem.
Mégis azt tapasztaljuk, amit Csépe Béla képviselő úr is kifejtett, hogy azok az '56-os hősök, de főleg már özvegyeik és gyermekeik semminemű igazi kárpótlásban nem részesültek, sajnos még erkölcsi kárpótlásban sem. Itt, a Ház falai között interpellációban nagyon gyakran felvetettük ezt a kérdést. Sajnos, nagyon elutasító választ kaptunk legfőbb ügyész úr részéről, az illetékesek részéről. Sajnos, nem történt meg az erkölcsi rehabilitáció az '56-os forradalmárok részére.
Csak egy-két dokumentumot említenék: hét sortűzper van. Mint tudjuk, az Alkotmánybíróság, az alaptörvény ellentétesnek minősítette a sortűztörvényt, és jelenleg az ügyészség a genfi egyezmények alapján, arra való hivatkozással módosította a vádat. Hét sortűzper van: a salgótarjáni, a kecskeméti, a mosonmagyaróvári, a tiszakécskei, a tatai, az egri és a berzencei sortűz. Sajnos, mindegyik még a Legfelsőbb Bíróságon van. A bűnösök viszonylag nagyon jól élnek, az áldozatok és az áldozatok hozzátartozói pedig sínylődnek.
Sajnos, nem történt meg nagyon sok esetben az '56-os emlékérmeknek a kiadása sem, még azt a minimálnyugdíjat is nagyon kevés hozzátartozó kapta meg. Nagyon kérjük a tisztelt kormányzatot, hogy hiányosságait pótolja. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir