DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagymértékben egyet tudok érteni az előttem felszólaló Boross Péterrel: gondolom, intelme részében Csapody képviselőtársunknak és Isépy Tamás utolsó mondatának szólt. Én nagyon sajnálom, hogy Isépy képviselőtársunk nagyon emelkedett és általam teljes mértékben elfogadott felszólalását azzal az utolsó mondattal zárta, ami enyhén szólva is aktualizálás volt.
Azt hiszem, hogy amikor megemlékezünk, akkor valóban az elődökről kell megemlékeznünk, azokról az elődökről, akiket szintén támadtak azzal, hogy idegen érdekeket szolgálnak ki - Deák Ferencet több képviselőtársa több alkalommal is ugyanezzel a váddal illette. Amikor Isépy Tamás azt mondja, hogy hiszen itt a nemzeti függetlenség hívei is gyülekeztek a liberális zászló alatt, akkor természetesen egyetértek vele, hiszen ez az eszme egyesítette a nemzeti függetlenség iránt elkötelezett embereket is.
Egyet azonban világosan kell látnunk: ennek az Ellenzéki Nyilatkozatnak nem az ellenzékiség volt a tartalma, hanem a szabadelvűség, tehát szabadelvű volt ez az Ellenzéki Nyilatkozat, amely a konzervatívokkal szemben jött létre, az akkori konzervatívokkal - én nem aktualizálok - az akkori korban képviselte azokat a fontos eszméket, amelyekre mi most is mindannyian, úgy gondolom, büszkék vagyunk, hiszen ez a mai magyar társadalom, ez a mai magyar demokrácia ezeken az eszméken alapul liberális meggyőződéstől függetlenül is, és ezért ezt fontos tiszteletben tartanunk.
Örülök annak, hogy Isépy képviselőtársunk nemcsak a kormánynak szóló intelmeket olvasta ki az Ellenzéki Nyilatkozatból - melyek fontos intelmek és én is sokra tartom ezeket -, hanem az ellenzéknek szóló intelmeket is, hiszen az Ellenzéki Nyilatkozat felhívja a figyelmet a konstruktív, a felelősségteljes ellenzékiségre, mint ahogy a felelősségteljes kormányzásra is. E kettő egésze adja a köztársaságot, az államot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), azt az eszmét, amelyet, én remélem, mindannyian követni tudunk.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir