DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 150 évvel ezelőtt, 1847. június 7-én fogadta el a liberális ellenzék országos konferenciája az Ellenzéki Nyilatkozatot. Az Ellenzéki Nyilatkozat az első szabadelvű, liberális program Magyarország történetében. Korszakos jelentőségű alkotásról van szó, méltó arra, hogy ne csak a szabaddemokraták, hanem az Országgyűlés egésze megemlékezzék erről a fontos eseményről.
Mint önök is tudják, a liberális ellenzék az 1840-es években kitartóan küzdött azokért a célokért, amelyeket rövid ideig az 1848-as forradalomban sikerült diadalra vinni, később pedig, 1867 után határozta meg a modern Magyarország fejlődését. Ez a liberális ellenzék volt az, amely zászlajára tűzte a törvény előtti egyenlőség gondolatát, a származás és a vallások közötti megkülönböztetés elutasítását, a közteherviselés eszméjét, mindazokat a fontos, modern eszméket, amelyek meghatározták az újkori Magyarország arculatát.
Kossuth már az 1840-es évek elején sürgette a liberális ellenzék összefogását, ez azonban akkor még nem volt lehetséges, hiszen sok egyenetlenség, sok viszály osztotta meg ennek a tábornak nagy és jelentős vezéregyéniségeit. Döntő lökést adott az Ellenzéki Nyilatkozat megalkotásához a konzervatívok, a konzervatív kormánypártiak 1846 novemberében történt programadása. Bár sokan úgy gondolták, hogy a szabadelvű ellenzéknek nincs igazán esélye és lehetősége az ország programjának meghatározására, mégis voltak bátrak - bátrak a legkiválóbbak közül -, akik vállalkoztak a csaknem lehetetlenre, s Kossuth tervezetét alapul véve Deák Ferenc öntötte végül is végső formába azt az Ellenzéki Nyilatkozatot, amely mindazokat a fontos eszméket, értékeket határozta meg, amelyeket mi magunk is sajátunknak vallunk.
Ez az Ellenzéki Nyilatkozat a liberális, a szabadelvű credo alapelemein alapul. Nem véletlen, hogy Deák Ferenc egy korábbi munkájában egyértelművé tette, hogy a modern Magyarország csak a tulajdon és a szabadság eszméjének megtartásán, tiszteletben tartásán alapulhat. Engedjék meg, hogy rövid idézetet olvassak föl: "A szorgalomnak két hatalmas rugója van: szabadság és tulajdon. Két hatalmas ösztön ád a polgárnak erőt s lelkesedést a hon védelmében, s e két ösztön: szabadság és tulajdon. Csak két erő köti biztosan a népet honhoz, törvényhez, s e két varázserő: szabadság és tulajdon."
Deák Ferencnek és társainak a szabad polgárok állama volt az eszménye; szabad polgárok állama, amely a parlament útján gyakorolja a hatalmat, s amely így juttatja kifejezésre a nép akaratát. 1848 végül is meghozta ezeknek az eszméknek a dicsőségét és győzelmét; akkor sikerült átültetni a gyakorlatba is azokat a fontos elveket, mint az alkotmányos és felelős kormányzás, a cenzúra eltörlése, a sajtószabadság teljes körű biztosítása, a törvény előtti teljes egyenlőség és a közteherviselés.
Sajnos 1848 elbukott, de új nap virradt a szabadság, a liberális gondolat híveire 1867-ben, akik akkor teljesíthették ki ezen eszmék diadalát. Tudjuk, hogy nemcsak Eötvös és Szemere, Klauzál és Deák, Kossuth és Széchenyi tartozott ebbe a táborba, de a magyar nemzeti pantheonnak olyan kiválóságai is, mint Vörösmarty és Kölcsey, Arany János és Jókai Mór vagy Vajda János; olyan emberek tehát, akikre ma - pártállásra való tekintet nélkül - mindannyian büszkék lehetünk.
Ezt fontos ma ismét hangsúlyozni, hiszen gyakran előfordul, hogy a "liberális" szó, a "szabadelvű" szó szitokszóvá vált a magyar parlamentben, hogy ilyen módon marasztalják el azokat, akik ezen eszméket képviselik.
S engedjék meg, hogy még egy gondolatot megemlítsek, amely fontos volt a liberálisok számára, elsősorban Deák Ferenc számára: az állam és az egyház szétválasztásának gondolatára gondolok, a vallások és a felekezetek közötti egyenlőség gondolatára. Ha megengedik, röviden idézném Deák Ferencet ismét: "Az én nézetem - a magam elvéről szólok - az, hogy a két rendszer közt jobbnak, ésszerűbbnek és célszerűbbnek tekintem az amerikait, amely rendszernek alapja az, hogy az állam ne vagy minél kevesebbet avatkozzék a kultuszok ügyeibe, és csak akkor és csak annyiban, amennyiben a státus fönntartása a beavatkozást szükségessé teszi. De ha ezt egyszerre el nem érhetem, a célt mindig szem előtt tartom, és minden lépést, amely afelé vezet, pártolok. De nem pártolok semmi olyan lépést, amely attól eltávolít."
Ezek azok a fontos gondolatok, tisztelt Ház, amelyek jegyében szeretnék megemlékezni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az Ellenzéki Nyilatkozat elfogadásának 150. évfordulójáról. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir