DR. BOROSS PÉTER

Full text search

DR. BOROSS PÉTER
DR. BOROSS PÉTER (MDF): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tulajdonképpen Isépy Tamás és Szabad György sok mindent elmondott abból, amit szándékomban volt szóvá tenni, azonban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy amikor emlékezünk - emlékezünk a történelmünkből valami nemesre, emelkedőre, emelkedettre és szépre -, akkor nagyon ügyeljünk az aktualizálással, a szavak aktualizálásával is. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.) Félek, hogy ezzel nem ünneplünk, hanem profanizálunk. Ha azt a szellemet átemelhetnénk a mába, melyek előtt fejet hajthattunk utólag, 150 év után, akkor úgy hiszem, azok a nevek, mint a Himnusz vagy a Szózat szerzője, azoknak az izzó hazafisága, a magyarság lelkét erősítő csodálatos alkotása talán rávilágít arra, hogy milyen mondanivalója volt még annak a kornak.
És még egyet, ha már itt vagyunk a tisztelt Házban: a sokat emlegetett Deák Ferenc közjogára hívom fel a figyelmet, annak történetiségére, hagyománytiszteletére, markáns magyarságára. Igen, ez a kor nagy férfiakat nevelt és nagy alkotásokat, máig élő, ható alkotásokat jelentett.
Nagyon ügyeljünk hát, hogy tudjunk méltóképpen emlékezni és ünnepelni, és valóban használjuk azokat az eszményeket, amelyek használhatóak közülük, és úgy hajtsunk fejet, hogy ne szolgáljunk olyan célokat a mai napi küzdelmeinkben, amelyek az ilyen megemlékezéshez nem mindig méltóak! (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir