KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Két kérdésben szeretnék röviden reflektálni, hogy a félreértéseket el lehessen kerülni. Bár majdnem minden kérdés, amely itt ma elhangzott - olyan értelemben, mint ahogy Orosz István képviselő úr egy kérdésben a dolog mélyére ásott, és megtalálta a módosítás értelmét, lényegét -, kezelhető az én ismereteim szerint, mégis kiemelnék ebből kettőt.
Az egyik: Tóth Tihamér megkérdezte, hogy lehet-e, kell-e másképp szabályozni a munka törvénykönyvében, mint a közalkalmazotti törvényben például a pótszabadságok kérdését. Kérdésével arra világított rá, ami a két törvény közötti jogállásban éppen a lényeget mutatja, hogy más élethelyzetben lévő emberekre vonatkozóan más szabályozást teremtenek ezek a törvények. Ezért van többek között az is, hogy a korábbi foglalkoztatási törvényben rögzített bizonyos megoldásokat ma másképp kell szabályozni a köztisztviselői, a közalkalmazotti és a munka törvénykönyve által érintett körben. Hiszen az élethelyzetükből adódóan éppen arról szólnak ezek a törvények, hogy más biztonságot, más védettséget adjunk nekik, mert egyébként a versenypiacon ezt pénzügyileg - mondjuk, a munka törvénykönyve hatálya alá tartozók esetében - bőven pótolja a keresetek különbsége.
Azt gondolom még, hogy ami vita itt elhangzott az egységes közszolgálati szabályozással kapcsolatban, ez egy indokolt vita. Az egységes közszolgálatiság szabályozásának kérdése a két köztisztviselői, illetve közalkalmazotti törvény megalkotása óta napirenden van. A személyes álláspontom az, hogy indokolt az egységes közszolgálati szabályozás koncepcióját letenni az asztalra, és a lehető legrövidebb időn belül az érintett szakmai szervezetekkel ezt a vitát lefolytatni.
Én tisztelettel jelzem képviselőtársaimnak, hogy júniusban az érdekegyeztetésben részt vevők számára az erre vonatkozó koncepciót a tárca át fogja nyújtani. Ilyen értelemben a közös szakmai kidolgozó munka elkezdődhet, ami nyilvánvalóan nem egy-két hónapot, hanem hónapokat vehet igénybe, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a kodifikáció útján is a későbbiekben előrelépjünk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir