DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-Magyar Polgári Párt már számos alkalommal, e Ház falai között is elmondta, hogy az egészségügy egyik legfontosabb és legsúlyosabb problémája a forráshiány; ezen a legkülönbözőbb átszervezési manőverekkel és zsonglőrmutatványokkal nagyon keveset lehet változtatni, hogyha a költségvetés nem tud és nem akar megfelelő összeget erre a célra fordítani. Éppen ezért mi már tavaly felhívtuk arra a figyelmet a kórház-konszolidáció kapcsán is, hogy csődbe fog jutni a magyar egészségügy finanszírozása abban az esetben, hogyha ezt a forráshiánnyal kapcsolatos problémát nem oldják meg.
Azt mindenki tudja, hogy semmiféle átszervezéssel nem lehet tíz forintból száz forintot csinálni, és a kórházigazgatók pedig azok között a gondok között vergődhetnek, hogy a béremelésre biztosítsák-e a pénzt, vagy pedig a gázszámlát vagy a villanyszámlát fizessék a kórházban. Ez egy lehetetlen helyzet; különösképpen akkor, amikor az állampolgárok csodálkoznak azon, hogy miközben fizetésük 50 százalékát befizetik társadalombiztosítási célokra, hová lesz ez a pénz, mert a magyar egészségügyben nem látszik, nem jelenik meg. Ez persze nyilván azzal is összefüggésben van, hogy az ezeket a pénzeket kezelő intézmények - így például az Egészségbiztosítási Önkormányzat - saját korrupciós ügyeikkel vannak elfoglalva. A parlamenti vizsgálóbizottság, amely ezzel foglalkozott, lényegében minden ponton, amelyet vizsgált, hiányosságokat tárt fel; egyesek ennek ellenére ezen rendszer változatlan fenntartását szeretnék. Ez nem elfogadható a Fidesz-Magyar Polgári Párt számára.
Mit hallhattunk most itt Pusztai Erzsébettől? Lényegében azt, hogy a közalkalmazotti béremelés újabb foldozása kapcsán lényegében ismét az elé a dilemma elé kerül egy kórházigazgató, hogy kifizetheti-e a béreket. E tekintetben nyilvánvaló a finanszírozási rendszer célja, hogy elbocsátásokkal oldassák meg a kórházakkal ezt a problémát. Bokros Lajos annak idején legalább előre megmondta (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.), hogy el fogják bocsátani és mennyi a leépítés - nem mintha az egy jobb megoldás lett volna, de legalább valamivel korrektebb.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir