DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetekben emelkedett gondolatok és ijesztő adatok hangzottak el itt, a Ház falai között a bűnözés súlyos helyzetéről és a bűnmegelőzés szükségességéről. Ma itt egy másik, még súlyosabb veszélyre, a magyar társadalom lelki egészségének folyamatos romlására szeretném felhívni képviselőtársaim és a közvélemény figyelmét, mert ebben a vonatkozásban az adatok éppen olyan ijesztőek, mint a bűnözésnél; a járvány elhatalmasodása felülmúlhatja még a pestis pusztítását is.
Az okok ismertek: a szinte teljes értékvesztés, a kisközösségi és nemzeti azonosságtudat széthullása, a család felbomlása, a nevelés tekintélyvesztése, az oktatás lerombolása, az egészségügy szétverése, a szociális biztonság hiánya, az életszínvonal csökkenése, a társadalom működését a bevételi és kiadási rovatok szintjén értelmező gazdaságpolitika, az ügyeskedések, az összefonódások és a korrupció elburjánzása, a kilátástalanság nyomasztó érzése - és még hosszú ideig lehetne folytatni a sort. És az egészet fokozza az agymosásból a szabadságba átvezető, buktatókkal és csalódásokkal telített rendszerváltozás - és még hosszasan lehetne mondani a többi okot is.
Az okok nyomában járó pótcselekvések és következmények adatai a félelmetesek. A "nem törődni semmivel" jegyében az ifjúságnál ijesztően növekszik a kábítószer-fogyasztás. Százezer kábítószerest tartanak nyilván. Az alkoholisták becsült száma 1 millió 52 ezer. Az 1995-ben regisztrált 145 431 haláleset közül 3369 volt a semmibe menekült öngyilkosok száma, amivel dobogós helyen, míg a várható élettartam vonatkozásában - ami férfiaknál 64, a nőknél 70 év - fekete-afrikai szinten vagyunk. Ha változatlan marad az önpusztító magatartás, akkor 2000-re mintegy 150 ezer fővel, Győr lakosságával azonos mértékben csökken a lakosság száma.
Magyarországon első ízben készült költség-haszonelemzés az öt fő mentálhigiénés problémáról. Az elemzés szerint ez 241,3 milliárd forint kárt okoz évente. Már ezért is jó lenne felfigyelni azokra a lelki jelenségekkel és működési zavarokkal foglalkozó mentálhigiénés műhelyekre, ahol tudományos felkészültséggel és alapossággal keresik a lelkeket pusztító járvány megállításának és megelőzésének megvalósítható gyakorló módszereit.
(15.20)
A Magyar Nemzetben megjelent cikkben foglalt megfogalmazás szerint az idegenül csengő mentálhigiénén lelki egészségvédelmet, közösségi lélekvédelmet értünk, és ez nem egy hivatás a sok közül, hanem sajátos értékrendszer és szemlélet volt. A diktatúra természetesen betiltotta ezt a műhelymunkát, s nem lenne szerencsés, ha mi kézlegyintéssel vagy oda nem figyeléssel intéznénk el a lélekmentő erőfeszítések eredményeit.
Maradandó élményt jelent számomra, hogy április 23-án részt vehettem a harmadik magyar mentálhigiénés konferencián, amelyet lenyűgöző érdeklődés és részvétel mellett tartottak meg. Megismerkedhettem az elhivatott tudósok szakmai munkájával, meghallgathattam - és a politikai döntéshozóknak továbbadhatom - a konferenciának azt a fontos üzenetét, hogy a nemzeti értékek védelme kötelesség, a nemzet egészséges életfeltételeinek kockáztatása pedig bűnös könnyelműség.
Nem szeretném felvállalni a sorstragédiák komor tekintetű, de világosan látó jósnőjének sámáni szerepét, de higgyük el, ütött az utolsó óra, hogy kikapaszkodjunk ebből a lelket pusztító erkölcsi mocsárból, és visszaadjuk a magyar társadalomnak a hitet, az erkölcsi kapaszkodót, mert különben vert seregként lépünk a XXI. századba, és örökre elveszítjük a jövőnket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir