DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által elmondottak többnyire megfelelnek a tényeknek, de nem mindenben. Egy nagyon fontos, nem elhanyagolható momentumra szeretném felhívni a figyelmet. Nem arról van szó, hogy pénzpapírt hoztak be az országba, hanem arról van szó, hogy biztonsági papírt hoztak be az országba. Azért nagyon lényeges a kettő között különbséget tenni, mert a biztonsági papír a hatályos magyar jogszabályok értelmében nem tartozik az importengedély-köteles áruk körébe, tehát legálisan bárki behozhatja; ellentétben a pénzpapírral, ami természetesen nem ebbe a kategóriába tartozik.
Ebben az esetben is ez történt. Az tény azonban, hogy az ORFK szervezett bűnözés elleni szolgálata információk alapján, a rendőrségi törvény 63. §-a alapján a bűncselekmény megelőzése érdekében a beérkező szállítmány útját figyelemmel kísérte. Tette ezt azért, mert ez a biztonsági papír arra viszont természetesen alkalmas, hogy hamis pénzt állítsanak elő belőle. Ezt a megfigyelő tevékenységet eleinte csak az ORFK szolgálata végezte, majd amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a végcél, a rendeltetési hely nem azonos a vámudvarral, akkor kérték a nemzetbiztonsági szolgálat közreműködését. Amikor a nemzetbiztonsági szolgálat a végrehajtás során észlelte, hogy ezt a szállítmányt kettébontották... - és ez az a mozzanat, amikor valóban az egyik gépjármű rakományát szem elől tévesztették.
Ugyanakkor az ORFK a szállítmánnyal kapcsolatos további információk alapján, ami arra vonatkozott, hogy a szállítmányt nem a valós vételárnak megfelelő számlák alapján vámkezeltették... - átadta a vám- és pénzügyőrségnek, ez a vám- és pénzügyőrség megkereste a német vámszerveket '96. januárjában. A megkeresés eredményeként júniusban kaptak egy jelentést, és ez alapján a vámszervek csempészet bűncselekménye miatt és az időközben felmerült hamis zárjegyek készítésére utaló adatok alapján pedig a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bélyeghamisítás alapos gyanúja miatt büntetőeljárást rendelt el. A büntetőeljárásokat egyesítették a tárgyi összefüggésre tekintettel. Az eljárás során 9 gyanúsított ellen folyik jelenleg büntetőeljárás, a személyek közül 7 fő előzetes letartóztatásban van, míg a 300 darab hamis ötezer forintos egy része pedig már megkerült a büntetőeljárás során. Ami nagyon biztató: a nagy erőkkel folyó eljárás egyúttal megakadályozta az eltűnt papírmennyiség további felhasználását. Ezt bizonyítja, hogy újabb hamis ötezer forintosok nem kerültek a közforgalomba.
Amire ön is utalt: valóban egy vizsgálat folyt, és ez befejeződött. Ennek során tehát az került igazolásra, hogy annak ellenére, hogy az információk nem utaltak bűncselekmény gyanújára, törvényesen és indokoltan járt el mind a rendőrség, mind a nemzetbiztonsági szakszolgálat.
(15.20)
Tény az, hogy a két szolgálat, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálat együttműködése évek óta jó és eredményes. Ebben a konkrét ügyben is pontosan az előbbi adatok - már 9 fő ellen eljárás indult és 7 előzetes letartóztatásban van - azt bizonyítják, hogy itt is eredményes. Az a mozzanat azonban valóban azt bizonyítja, hogy a bűnügyi munka, a felderítési munka kockázattal jár, és ez a kockázat gyakorlatilag annyit jelent, hogy hiba csúszhat be, és gyakorlatilag ez következett itt is be.
Tavaly óta azonban nem emelkedett a hamispénzforgalom, ami azt mutatja, hogy bár megfelelő komolysággal kell kezelni az ügyet - és megintcsak visszautalok az előbbiekre: úgy is kezeli a két szervezet -, ez azt bizonyítja, hogy nem kell pánikot kelteni, és Akar államtitkár úr már az azonnali kérdéseknél erre válaszolt is.
Ugyanakkor pedig, mivel az ellenőrizhetetlen felhasználásban valóban veszélyek rejlenek, ezért a kormányzat a közigazgatási egyeztetésen már túljutott előterjesztés alapján a következő ülésén dönteni fog arról, hogy az ilyen, úgynevezett biztonsági papír behozatalát is engedélyhez köti.
Kérem ezek után képviselő urat, hogy a válaszomat fogadja el, és ismételten hangsúlyozom, hogy az eset a pénzügyi rendszer megingatására nem alkalmas, ez erős túlzás. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir