DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Interpellációt intéztem Nikolits István tárca nélküli miniszterhez és Kuncze Gábor belügyminiszterhez, mert mind a titkosszolgálat, mind a rendőrség szeme elől eltűnt az a tehergépkocsi, amelyik tíz tonna, hamis bankjegy előállítására alkalmas papírt szállított. Nem tudom megítélni - és gondolom, a parlament sem -, hogy kinek a felelőssége; nem is megoldás az, ha egymásra tolják a felelősség kérdését, ezért mindkettőjükhöz címeztem interpellációmat.
1995. december 21-én Magyarországra érkezett tíz tonna, hamis ötezer forintos nyomására alkalmas pénzjegypapír. Az illetékes magyar hatóságok tájékoztatást kaptak a német társszervektől. Ezt nyilván az indokolta, hogy a mennyiség és a papír minősége gyanút keltett már a német oldalon is, és a nemzetbiztonsági szakszolgálat, valamint a rendőrség figyelte és nyomon követte a bűncselekmény elkövetésére alkalmas papír útját. A budapesti Orczy tér környékén azonban ez a veszélyes szállítmány még aznap eltűnt, a mai napig is ismeretlen helyen található. Azért veszélyes ez a mennyiség, mert ebből - 50 százalékos selejtet számítva is - tízmilliárd forintot lehet előállítani többféle technikával.
Az Országgyűlés ülésén is már felvetődött az azonnali kérdések órájában ez a problémakör, és miniszter urak a válaszukban arról tájékoztatták az Országgyűlést, hogy az ügy tisztázására közös vizsgálatot indítanak, és ennek lezárta után tájékoztatják mind a parlamentet, mind pedig a nyilvánosságot. 1997. február 19-én Kuncze Gábor belügyminiszter úr olyan nyilatkozatot tett, hogy akár napokon belül is lezárulhat a vizsgálat. Azóta nagyon sok hét eltelt, és a vizsgálat ismereteink szerint befejeződött. Azonban ennek eredményéről mindeddig sem az Országgyűlés, sem pedig a nyilvánosság nem kapott tájékoztatást.
Ezért tisztelettel kérem a miniszter urakat, hogy adjanak magyarázatot az Országgyűlésnek, hogyan tűnhetett el a titkosszolgálat és a rendőrség szeme elől tíz tonna, hamis bankjegy előállítására alkalmas pénzpapír. Válaszukat várom. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir