SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság múlt heti ülésén megtárgyalta a társasági- és osztalékadó-törvény módosításáról szóló kormányzati előterjesztést. A vita során megállapításra került, hogy a törvény módosításánál meghatározó a stabilitásra való törekvés. Mindezek mellett a változtatások mégis nagy jelentőséggel szerepelnek a törvényben. Ezeket a változtatásokat jellegük szerint két csoportra lehet osztani.
Az egyik ilyen csoport az, amely a más törvények változásából szükségszerűen adódó módosításokat tartalmazza. A két külön szervezeti törvényből az egyik a külföldi székhelyű vállalkozások fióktelepeivel és a képviseletekkel összefüggő új szervezeti szabályozásnak a társasági adóba történő beépítése. Ez nélkülözhetetlen az egységes és semleges kezelés biztosítása érdekében.
A másik törvény, ami készülőben van, a közhasznú szervezetekről szóló törvény, ami nagyon tág, alapvetően a nonprofit, a nem nyereségérdekeltség-jellegű szférát építi, és ez megköveteli a kisebb-nagyobb változtatásokat a törvény módosításánál.
A változtatások másik csoportja olyan módosításokat tartalmaz, amelyek egyrészt az adókedvezményekhez, másrészt az adóalap-levonás módosításához kapcsolódnak, harmadrészt a működés megkönnyebbítésére irányuló pontosítások körét foglalja magába.
Az adókedvezmény szempontjából egy lényegi elem jelenik meg: egy olyan típusú nagybefektetői kedvezmény, amikor a gazdaságilag elmaradott térségekben végzett, 3 milliárd forint nagyságot meghaladó beruházás esetén 10 éves adókedvezmény lehetősége jelenik meg meghatározott árbevételi és foglalkoztatási követelményekkel párosulva.
Az adóalap változásánál az amortizáció elszámolásának részleges módosulása eredményez a vállalkozók számára kedvező változtatásokat.
A pontosítások közül talán legjelentősebb az adóelőleg ügyében valósul meg, ahol a szezonalitás szélesebb körben kerül figyelembe vételre.
A bizottsági vitában felmerült a kérdés a személyi jövedelemadó vitájához hasonlóan a kamarai tagdíj egy részének adóból történő leírásáról. A kormány jelen lévő képviselője a vitában kifejtette, hogy a személyi jövedelemadó törvény ezen paragrafusa nyitva van, és az összefüggésrendszer miatt a társasági adó ezen vonatkozása is módosítható.
A gazdasági bizottság ülésén jelen lévő ellenzéki képviselők a törvény általános vitára való alkalmasságát nem fogadták el. Álláspontjuk szerint a törvény két szempontból nincs előkészítve.
1. Az Érdekegyeztető Tanácsban folyik még a vita, nincs kész kormányálláspont, a kormány álláspontja még módosulhat.
2. A jogszabályi környezet is bizonyos szempontból előkészítetlen, hiszen vannak olyan törvények, amelyek meglétét feltételezik ezek a bejelentett törvényjavaslatok.
A gazdasági bizottság tudatában annak, hogy az egyeztető munka, az Érdekegyeztető Tanácsban folyó tárgyalások nem zárulhatnak le mindig a parlamenti vita előtt - mert a parlamenti vitának vannak időponthoz kötött szabályai -, a törvénytervezetet 2 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak találta. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir