DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Én sajnos nem vagyok olyan szerencsés helyzetben, mint Surján miniszter úr, mert még mindig nem kaptam kézhez azt az anyagot, amit két hete kérek.
A szociális bizottság ülésén és a költségvetési bizottság ülésén két hét óta több alkalommal vetettem fel, még mindig nincs nálam. Egyébként is az a véleményem, hogy bár Surján képviselőtársunk kérte, de ez a tájékoztató anyag minden egyes képviselőt megillet ebben a Házban. Sőt én azt hiszem, megillette volna a kormányt is ez előtt a döntés előtt. Mert hiába próbáltam utánajárni, hiába próbáltam érdeklődni, az az érzésem, hogy a kormány minden tagjának nem volt a kezében az a hatásvizsgálat, amely kimutatja - és még az újabb döntések után is egyértelműen kimutatható - hogy a gyermekes családok bevételeinek rovására történik meg egyéb szociális ellátások kiterjesztése és fejlesztése. Nem vagyok benne biztos, hogy ha ezt a kormány minden tagja pontosan és részletesen látja, akkor a döntés így született volna meg. Annál is kevésbé, mert furcsa érvelés, hogy a gyermekkedvezményt nem tudják igénybe venni a legalacsonyabb keresetűek.
Tisztelt Képviselőtársaim! A legalacsonyabb keresetűek a 7200 forintot sem fogják tudni igénybe venni - mint ahogy eddig sem tudták igénybe venni. 11-12 ezer forintos jövedelemnél már a gyerekkedvezménynek az volt az eredménye, hogy egy fillért sem adózott eddig sem az illető. Ebben a jövedelmi kategóriában pedig a 7200 forintot sem fogja tudni igénybe venni a 10 ezer forintos jövedelmű sem - ebből a 7200 forintból egyetlen fillért sem! Tehát ez az adókedvezmény - amit most a kormány megállapított univerzálisan mindenkire - ugyanúgy nem ad a legszegényebb rétegeknek, mint ahogy a gyermekek után járó adókedvezmény sem adott. Viszont a kettő közt volt egy lényeges különbség: a gyermekek után járó adókedvezmény a gyermekes családoknak adott, a gyermekteleneknek és egyedülállóknak viszont nem. Ez pedig azért van, mert a gyermekes családok két jövedelemből négy vagy öt embert tartanak el, míg az egyedülálló egy jövedelemből csak egyet.
És most ennek az adóváltoztatásnak az az eredménye, hogy azok, akik nem vállaltak gyereket, akik nem nevelnek gyermeket, kapnak többletjövedelmet - hiszen kevesebbet visz el az adó -, akik pedig vállaltak és nevelnek gyermeket, azoknak csökkenni fog a jövedelme. Változó mértékben, természetesen, de ez továbbra is érvényes. Egyfelől az első fizetésnél azonnal észre fogja venni, hogy számszerűen kevesebb a fizetése, mint volt, hiszen az eddigi levont adóelőleg most nem úgy lesz, ebből következik, hogy számszerűen kevesebb lesz a fizetése. Azt fogja tapasztalni egy háromgyermekes család, hogy mondjuk, az apa 1800 forinttal kevesebb fizetést visz haza február 1-jén, mint amennyit hazavisz december végén. És én azt hiszem, egy három gyermeket eltartó családot elég érzékenyen érint ez az érvágás.
Persze, mondhatnánk azt is, hogy a 7200 forint igénybevehetőségének határa megnövekedett, és most már nem 480, hanem 500 ezer forint. Igen, képviselőtársaim, ez a 40 ezer forintos havi jövedelemhatár helyett 41 700 forintot jelent. Osszák el ezt, mondjuk, öt főre - ha valaki három gyereket nevel -, és megláthatják, mennyit fog ez valójában jelenteni. Ennyivel többen vehetik igénybe a 7200 forintot. És még mindig ott tartunk, még akkor is, ha sikerül kidolgozni, amit nem látunk egyébként; én vártam, hogy majd a módosító indítványokban megjelenik a személyi jövedelemadónál a gyermekkedvezmény levonhatósága - hát ilyen módosító indítvány nincs! Itt a folyosón pár perccel ezelőtt gyorsan megtudtam, hogy ja, nem, persze, az nem adókedvezmény formájában lesz, hanem majd a költségvetésben megjelenik az a 3,2 vagy 3,5 milliárd, amit majd valamilyen konstrukcióban a 360 ezer forint jövedelmű családoknak felosztanak. Nem tudom pontosan, hogyan, nem olyan egyszerű kérdés.
(12.10)
Mindenesetre ez még mindig azt jelenti, hogy a családok jövedelmet fognak veszíteni a következő évben; nem mindenki természetesen. De ha azt számítjuk, hogy eddig három gyermek után még a legalacsonyabb élethelyzetben élő is igénybe vehette a havi 1800 forintos adókedvezményt, akkor ezek után az fog történni, hogy egyszer: igénybe veheti az univerzális, mindenkinek járó havi 600-at; másodszor: igénybe veheti a három gyermek után most már, valamilyen módon odajuttatott másik 600-at; a harmadik 600 forintja pedig elveszett - havonta. És nem magas keresetű rétegről van szó! Képviselőtársaim, ez éppen az a példa, amikor azt számoltam ki, hogy az egy főre jutó nyugdíjminimumon élő család, ahhoz, hogy a nyugdíjminimumot elérje, az apai keresetből mennyit adózik. Erre az esetre is vonatkozik; ennek az embernek is csökkenni fog havi 600 forinttal a fizetése.
Én nem hiszem, hogy ez egy jó megoldás. És nagyon örültem volna, ha az első pillanattól kezdve - kormánypárti képviselőtársaimnak a kezében vannak ezek a hatástanulmányok -, ha az első pillanattól kezdve pontosan tudják, hogy ez a döntés mit jelent. Mert valóban igaz az, hogy Magyarország demográfiai helyzetében - egyébként is, azt hiszem, nemcsak nálunk; de nálunk különösen - azért a társadalom szempontjából a legfontosabb beruházás az ember. Mert pénzügyminiszter úr is pontosan tudja, hogy az ezredforduló után a demográfiai helyzet változása, a társadalom elöregedése gazdaságilag is megoldhatatlan feszültségeket teremthet, a nyugdíjrendszerben is megoldhatatlan feszültségeket teremthet. És akkor, egy ilyen jelzést adni a társadalomnak: ha gyermeket vállaltál és mert ilyen helyzetben vagy, akkor most elveszünk tőled valamennyi jövedelmet - mert a gazdaság nehéz helyzetben van. Ha nem vállaltál gyermeket, akkor nem, akkor adunk... Én nem hiszem, hogy ez egy jó üzenet a társadalomnak.
Én nem fogok a szociális kiadások más szempontú növeléséért harcolni; mert tudom, hogy az ország rettenetes terheket visz. De elfogadhatatlannak és elviselhetetlennek tartom, hogy a családoktól elvett összegekből próbálunk másfajta szociális kiadásokat növelni. Elviselhetetlen, és véleményem szerint nem szabad ezt a lépést megtenni. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir