BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Dr. Szigeti György képviselőtársammal több módosító indítványt nyújtottunk be, én ezek közül csak egy témát érintőkről szeretnék beszélni. Egészen pontosan az alapítványoknak adható támogatásokról van szó.
Az első téma, amihez módosító indítványt nyújtottunk be, az adómentesen adható támogatás értékhatárát érinti. A jelenlegi törvényben a javasolt értékhatár 30 százalék. Úgy gondoljuk, hogy ez túlságosan alacsony ahhoz, hogy azokat az embereket, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek, érdekeltté tegye abban, hogy az alapítványokat támogassák, következésképp javaslatot teszünk arra, hogy ezt az értékhatárt minimum 40 százalékra emeljük fel. Úgy gondoljuk, hogy az alapítványok közcéllal jönnek létre, olyan tevékenységet folytatnak, amelyek egyértelműen hasznosak, következésképp jó lenne az adakozó kedvet ösztönözni, szorgalmazni magánszemélyeknél is.
(12.00)
Gyakorlatilag a jelenlegi, a '94. évben érvényes szabályozás kedvezőbb a magasabb jövedelmű emberek számára, mint amit az előterjesztő a jövő évre tervez. Ezért adtuk be ezt a módosító indítványt.
A második kérdés a vállalkozókat érinti, hiszen itt azt vettük észre, hogy egy indokolatlan különbséget tesz az előterjesztés közalapítványok és magánalapítványok, civil kezdeményezésű alapítványok között. Az 1. számú melléklet azt tartalmazza, hogy a vállalkozóknak az alapítványok számára adott támogatása teljes mértékben, száz százalékosan költségként leírható akkor, ha közalapítványról van szó.
Úgy gondoljuk, azt kell tekinteni, milyen céllal jött létre az alapítvány, milyen tevékenységet folytat. Jó lenne esélyegyenlőséget biztosítani azonos céllal létrejövő, azonos tevékenységet folytató alapítványok között. Arról, hogy ez a diszkrimináció mennyire értelmetlen, mennyire indokolhatatlan, majd részletesebben a társasági adótörvénynél szeretnék szólni, hiszen ott is megjelenik - és hangsúlyosabban jelenik meg - ugyanez a probléma.
A harmadik kérdés, amihez módosító indítványt nyújtottunk be, javaslatot tesz arra, hogy a törvényhozói munka elősegítését töröljük a kedvezményezett tevékenységi körből.
Arról van szó, hogy a civil szervezetek nagyon sokféle tevékenységet folytatnak, a kedvezményezett kör így is meglehetősen, túlzottan hosszú, hiszen betegségmegelőző, tudományos, környezetvédelmi, kulturális, oktatási célok érdekében létrejött alapítványok lehetnek kedvezményezettek; az öregek, hátrányos helyzetűek, kisebbségek megsegítésével kapcsolatos tevékenységeket kedvezményezi a törvény. Képviselőtársaim, gondolkozzanak el, ebbe a felsorolásba bizony nem illik bele a törvényelőkészítő munka kedvezményezése, hiszen ez egyértelműen minisztériumi feladat. Úgy gondoljuk, nem érdemes ezt a sort ezzel a tevékenységgel is hosszabbítani, és így gyakorlatilag szűkíteni az adományokra nagyon is rászorult alapítványok lehetőségeit.
Éppen ezért kérem képviselőtársaimat, hogy ezeken a módosító indítványokon gondolkozzanak el.
Igazából azért akartam megszólalni a részletes vitában, mert sajnos ezeket az indítványokat az előterjesztő nem támogatja, jóllehet amikor nálunk, a szociális bizottságban vitatkoztunk róla, valamennyi többségi támogatást kapott. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir