Radnóti Miklós: Sebesülten • Havas Endre versei

Full text search

Radnóti Miklós: Sebesülten
Havas Endre versei
A könyv első versében halott édesanyjától búcsúzik Havas Endre, a másodikban öccsével vált testvéri szavakat, aztán újra anyját szólítja, majd vándoréveiről mesél. A láthatár folyton tágul, a versek hangja személytelenebb, érdesebb és szabadabb lesz. De az első dallamok visszatérnek, a két hang és a két magatartás keveredik s a formai megoldások annyira messzeesnek és idegenek egymástól, a két magatartás oly gyökeresen más, hogy a vers csak rosszul járhat e tétova keresésben. Az egyik magatartás csaknem érzelmes s úgy érezzük, ez az alapvető, — a másik harcos és szigorú, mely világnézeti meggyőződésből sarjadt. Az utóbbi magatartásnak alaposan ismeri formai hagyományait, a világnézeti és esztétikai magatartás összeforrt s a könyv sikerült versei is ennek jegyében születtek. Ezeknél a verseknél nem érezzük annyira a nyelvi kultúra és a nagy magyar vershagyomány hiányát, mely mindig szép és költői elgondolásait gyakran tönkreteszi.
Sok verse fordulataiban, a mondanivaló elosztásában a mai Kassákot idézi, a nyelvvel kísérletező, kereső és nyugtalan Kassák hatásának nyoma sincs.
Kifejezőképessége gyöngébb, mint ihlete s gyakran menekül kész formulákba a nehézségek elől. Olyan nyelvi szépségek, mint a "lompos bánat„, vagy az "ág-bogas álom„ rikták a könyvben. Néha egy-egy inverzió segítene a prózába hulló mondaton, néha egy-egy kevésbé pogány rím. A lábad nyomát — elcsavargott — gyerekszobát — szél kavargott sorvégeket nem bírja megszépíteni nála a nagyon meggyőző "érzelem„ sem. Szabadversei közt vannak jól összefogott, tiszta vonalvezetésű és dallamú darabok. Különösen a Buzdítás eretnekségre és A szökevényhez c. ódái sikerültek, de szép a Legenda a költőről is.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir