70. sz., március 24. SZEGED, MÁRCIUS 23.

Full text search

70. sz., március 24.
SZEGED, MÁRCIUS 23.
Két tövis volt a szegedi nép lábában, amely miatt nem járhatott úgy, amint akarta.
Az egyik tövis Bakay Nándor uram, a másik tövis a bizonytalanság és kétség a város jövendő sorsa fölött. Most a legközelebbi napok, egyszerre kivették lábunkból mindkét tövist. A szegedi javaslatok az egyiket, a vasárnapi közgyűlés a másikat. Csoda-e, ha egészen megkönnyebbülten érezzük magunkat.
Bakay fölsült, az intelligencia kinevette, a megrohadt gyümölcs lehullt.
Valóban, még egyszer igaz lesz az az agyonnyargalt királyi megjegyzés, hogy Szeged szép lesz, ezek a javaslatok is bizonyítják, hogy még egyszer igazi paradicsom lesz belőle. A kígyó már meg is van benne – Bakayban.
De a kígyó fullánkja ki van véve. Vagy legalább azt hiszik a vasárnapi nagy blamázs után, melyet Bakay magának előkészített.
Örvendetes dolog, hogy az intelligencia osztatlanul örül azon férfiú erkölcsi bukásának, kinek jellemtelenség a rugója minden tettében, kinek a politikában jellemtelenség a múltja és a jelene, ki jellemtelenséggel emelkedett és jellemtelenséggel akarja magát fönntartani, az intelligencia a saját győzelmének tartja ezt, és azt hiszi, ő készítette elő e bukást Bakaynak, nem gondolván, hogy hátha e bukás szándékos volt és főforrása lesz egykor népszerűségnek és új bizalomnak.
Teljes lehetetlen, ha minden egyéb jó tulajdont kereken meg is tagadnánk Bakayban, be nem ismerni az ő ügyes tapintatát és ösztönét, mellyel az adandó körülményekhez képest mindannyiszor föl tudja magát találni. A hangulatot, a közvéleményt, ha egyebet nem is, sajátságos jó érzékével mindig nemcsak fölismeri Szeged képviselője, de föl is tudja azt használni. Alig hihető tehát, – hogy az egyetlen egyszer annyira tompa, annyira tájékozatlan lett volna ez irányban, s komolyan hihette volna, hogy Szeged gyűléstermében pártot tud csinálni Tisza Lajos javaslatai ellen.
Nem, Bakay sokkal raffinírozottabb, mintsem ennyire naiv lehetne. Ő tudva tette azt, amit tett, s kiszámítással ment eléje a biztos bukásnak. Mert előre látott s érezte, hogy a bukás lesz az ő népszerűsége sírján az egyedüli rés, ahonnan új alakban támadhat még életre a népszerűsége.
Az ő pályája egy örökös vergődés, de e vergődés mozaikszerű részletei okadatoltak. Mikor Bakay fölment képviselőnek Budapestre, s ott a saját pártja nagyon hidegen fogadta s fumigatíve bánt vele, hogy más irányban szerezzen tekintélyt s erkölcsi renoméja hiányait külsőségekkel pótolhassa, a Tiszákhoz kezdett hozzá dörgölőzni, intimus lett a közvélekedés szerint, de tényleg csak is tűrve volt.
De lett légyen bármiképp, célját nem érte el, mert állását ez saját pártjában még jobban megnehezítette, s ott ahelyett, hogy mint ő képzelte, hatalmas legyen, egyszerűen lenézett egyéniség lett.
Ekkor fogamzott meg lelkében, hogy hát megálljatok csak, majd kivágom én magamat, s egyetlen lépésemmel népszerűvé leszek, s karakterré növöm ki magam. Ezalatt azt értette, hogy le fog köszönni biztosi tanácsosi állásáról, s jól megmarja az egész biztosságot. Igaz, hogy példák állottak előtte: ily eljárás sok embert tett már népszerűvé.
Neki azonban ez sem succedált.
De most már nem volt mit tennie, mint tovább menni ez úton, neki okvetlenül indokolni kellett a biztosi tanácsosi állásáról való leköszönését, – s ez az indokolás a vasárnapi közgyűlésen vallott fiaskót.
Bakay előre látta a kudarcot, de belement, mert úgy okoskodott, a jelen gúnyját népszerűségre válthatja föl a jövő.
Semmiféle emberi mű nem lévén tökéletes, nem tökéletesek a javaslatok sem, a annyi bizonyos, hogy kivált a megnehezített kölcsön miatt sokan lesznek azokkal elégedetlenek a jövőben, mert az emberek önzők, s az önzés csak ott nyitja ki szemeit, ahol neki nem kedveznek, a kedvezést nem látja meg, mert azt valami természetesnek találja. S ekkor jön a Bakay aratása.
A bárgyúság ekkor ő hozzá fog menekülni, s így fog szólani: »Erre az egyetlen emberre kellett volna hallgatni
Adja isten, hogy rossz próféták legyünk.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir