59. sz., március 12. MA EGY ÉVE

Full text search

59. sz., március 12.
MA EGY ÉVE
Megkondulnak ma éjjel a harangok a legszomorúbb óra emlékére. Március 11-e nevezetes nap lesz a történelemben, még csak emlékező szívek lesznek.
Az út arcunkba vágódó fölvert porában, virágok illatában, mik csontok között nőttek, a szél szilaj zúgásában, mely a szőregi temető fölött átsüvít, mindenütt ott van ez a március 11-e.
Utánunk húzódik mint az árnyék, fölöttünk lebeg mint köd, s mozgatja alattunk a talajt, mint a földrengés.
Március! Dicső hónap! Te, aki a szabadságot szülted, miért akartad megölni azokat, akiknek szülted?
Kongasd öreg harang, amily érzékenyen tudod, kongasd el vészkiáltásaid okát s hallgatásod történetét.
Milyen jó, hogy nem érezel… mert megrepedt volna szíved azon a hajnalon, amely olyan hosszú éjszaka volt. Ez a nép az, melyet jókedvében teremtett az isten a világra, de rosszkedvében teremtette neki a világot. S ezt te kiáltottad el azon éjszakán legelőbb.
Élők hívogatója, halottak altatója, mi voltál te ma egy éve?
A végítélet hirdetője.
S e végítélet iszonyatos volt, borzalmasabb, mint a hit regéi, hol a rosszak pokolba jutnak és katlanokban fognak főni, míg a jók az úr jobbjára ülnek a mennyben, s ájtatos zsolozsmaénekléssel vigadoznak.
Itt azonban jók, rosszak együtt vesztek, az emberi munka gyümölcse megsemmisült, valóságos tengerré lett a »tengerrel álmodó« róna, mint ahogy tenger volt ezer év előtt.
Isten haragos szeméből egy könnycsepp – s elöntött bennünket egészen. A másik szemét pedig, amely talán mosolygott volna, behunyta az isten, s komor, rideg felhők úsztak az óriás temető fölött.
Minden, minden el volt temetve. A tenger, mely megtalálta régi ágyát, hol a római világ idejében feküdt, bosszút állott azokon, kik mezőt, várost csináltak az ősi vackán…
De ne időzzünk e szomorú képnél… hiszen csak az évforduló ez már, itt áll a város megkisebbedve bár, de itt áll, s a tenger helyén zöld gyep eresztgeti ki vékony szálait, mosolygó kék égen rózsaszín felhők közül leszűrődik a napsugár s bearanyozza a kapát, gyalut, kalapácsot, s az ezekkel dolgozó emberrajt…
Hiszen ez csak az évforduló! A szomorú esztendő legutolsó napja. Az a nap, amikor levetni szokás a gyászruhát.
Vajon levethetjük-e?
Beteljesedett-e minden ígéret, behegedt-e már minden seb, le van-e már törülve minden könyű? El van-e már hordva minden rom, s vidám hajlék van-e helyén? S megizmosodott-e az a láthatatlan, de mégis mindent összetartó oszlop – a jövő?
Még nem. Király szava még nincs beváltva, hatalmasak ígéretei a szegen függnek. Csalóka fény megszépíti a romokat, rózsaszínűvé festi a jövőt. De a valóság a fejét rázza hidegen és ellentmond.
A rekonstrukció csak a papíron van, s ott is csak szegényesen.
A víz ellen nem vagyunk megvédve. A nehéz harcok, lehet, ismétlődni fognak újra. S ez a mi jövőnk. Az aggodalom talán csak azért nem kínoz most, mert nincsen még mit féltenünk. Ez a mi jelenünk.
A részvét, mely oly impozáns alakban jelentkezett eleinte, kihűlőben van. Mert azok, akiknek kötelessége lett volna a szerencsétlenség érdekében hasznát venni a részvétnek, elkéstek a tettekkel.
A humanitás mocsoktalan ügye pártmanőverek eszközévé tétetett. Tisza Kálmán kezdte, ki nimbuszt akart szerezni a rekonstrukcióval a névnek, melyet visel, s mit bántuk mi az ő mellékes céljait, ha azok a mi reményeinkkel megegyeztek?
De jöttek aztán apró emberek, akik a szegedi kérdésből pártállást csináltak, s most, midőn néhány hét múlva a szegedi javaslatok tárgyalás alá fognak kerülni, le lesz azokról szedve minden zománc, minden hímpor.
Nem kecsegtethetjük magunkat fényes jövővel. Álmok, remények szétfoszlanak… Csak árnyék volt az, hol megfogyott, hol megnövekedett – míg végre eltűnt.
A hömpölygő ár letakarodott a területről, de csak a gyom terem rajta, ez nem aranyszínű kalász.
A gyászév letelt – de a gyászruha még mindig rajtunk: kopott az, de hozzánk illő.
Ma egy éve tört ki az iszonyatos katasztrófa, a sebek, amiket ütött, még folynak, sajognak, – s az évfordulókor nem arra a napra emlékezünk, amely minket porig sújtott, mert oly hosszú nap az, hogy talán még most sem vagyunk a délutánján, hanem csak a most is vérző seb első perce jut eszünkbe.
Vajon mikor lesz abból a múltból igazi múlt?

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir