39. sz., február 18. A SÜLLYEDŐ HAJÓ

Full text search

39. sz., február 18.
A SÜLLYEDŐ HAJÓ
»Mažuranić horvát bán lemondott, utódja még nincs kiszemelve.« Néhány napja kísért már e hír a fővárosi politikai napilapok hasábjain, míg végre valóra vált; a bán lemondott és lemondását legfelsőbb helyen elfogadták. A fölkorbácsolt tengeren hányódó, árbocától, iránytűjétől megfosztott hajó meséje jut eszünkbe e hír hallatára, melyet süllyedése előtt otthagynak a patkányok.
»Rossz előjel, gonosz omen« – mondják ilyenkor a matrózok s a kapitány is, s még viharedzett szívüket is remegés fogja el ily jelenség láttára, könnytől elszokott szemeik is megnedvesülnek, ha a hajó födélzetén processzióban végigugráló patkányokon végigtekintenek.
És valóban, nincs biztosabb hévmérője a hajó veszedelmének, mint ez a patkányvándorlás, mert ez állatok ösztönszerűen érzik meg a közeledő veszedelmet, s sietnek menekülni a süllyedő romok közül.
Mažuranić bán lemondott, a hajó tehát süllyedőben van. És ez nem is lehet másként! Régóta iránytű, árboc nélkül tévelyeg már ez a kormányhajó, melynek Tisza Kálmán a vezénylő kapitánya, a viharok által fölzaklatott államtengeren.
Iránytűjét elvesztette még akkor, mikor a bihari ember fölfüggesztette a lomtárba azokat a híres pontokat, árboca, melyen büszkén lengett a balközépi lobogó, aláhullott abban a pillanatban, mikor Tisza Kálmán beléült a miniszterelnöki piros bársonyszékbe. Sok vihar vonult el azóta a hajó fölött, mely iránytűjétől, lobogós árbocától megfosztva, azóta minden politikai irány, politikai elv nélkül csak éppen hogy megóvta magát a végveszedelemtől. Bordái meg-megremegtek a vész behatása alatt, a födélzetére dobott hullámok védőinek legjobbjait söpörték el részben, a megmaradt jobbak pedig önként mondtak le a védelemről és hagyták oda a megbízhatatlan alkotmányt, félve, hogy süllyedésében őket is lerántja magával a feneketlen mélységbe.
Majd meg zátonyra akadtak a hajóroncsok: a korrupció, a bűn zátonyára. A megmaradt védők közt kiütött a társadalmi korrupció, s volt ki elmerült közülük végképp a bűn fertőjébe. Pedig ezek voltak a leghűbbek, ezek ragaszkodtak legjobban a hajó kapitányához: Tisza Kálmánhoz, és ő hálás volt ezért irántuk; dédelgette őket, takargatta hibáikat s elnéző volt bűneik iránt, s csak akkor szolgáltatta ki őket a közvélemény megvetésének, mikor a bűnt tovább takargatni nem lehetett s félő volt, hogy nem a hajó őket, hanem ők a hajót fogják magukkal levonni a bűn tengerébe.
S még ez a zátonyra jutás sem bírta rá Tisza Kálmánt, hogy lemondjon a hajó vezényletéről; a mindennapivá váló leleplezések dacára sem engedi az ő csökönyössége, hogy lelépjen a kormányról, s otthagyja az alatta megrendülő miniszteri széket, sőt elvakultságában azt hiszi, hogy az eresztékeiben megtágult alkotmányt még kitataroztathatja, megszilárdíthatja és így biztos révbe vezérelheti.
Pedig csalódik e föltevésében. Annyira alá van már aknázva az a miniszteri szék, melyen ül, annyira szétmállásnak indult már az a kormányhajó, melynek ő az elvakult vezérlője, hogy azt ő ki nem tatarozza, meg nem szilárdítja többé soha. S főleg nem azon eszközökkel, melyekhez, mint utolsó szalmaszálhoz kapadozik; a sajtó megrendszabályozása és a közigazgatási reformok életbeléptetésével. Utolsó eszköze ez rendesen a hatalom embereinek, bár a történelem bizonyítja, hogy ez eszköz rendesen alkalmazója ellen fordul, őt teszi lehetetlenné, visszahatásában.
E visszahatás mutatkozik már, a patkányok is kezdik otthagyni a hajót, biztos jeléül annak, hogy az a végelsüllyedés küszöbén áll. Mažuranić bán kezdte meg az eltakarodást a süllyedő hajóról, s bizonnyal követni fogják mások is.
Megmarad-e Tisza Kálmán tovább is a kormányrúd mellett s eltemeti-e magát a süllyedő hajó romjai alá, a feneketlen mélybe, hogy soha többé fölszínre ne kerüljön?

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir