126. sz., június 8. A SZEGEDI KISKIRÁLYSÁG

Full text search

126. sz., június 8.
A SZEGEDI KISKIRÁLYSÁG
Az 1879. évi XX-ik törvénycikk sohasem álmodta volna meg, hogy őbelőle valaha miféle miniszteri ukáz lesz.
Igaz, hogy a törvénycikk már mindjárt olyan anyagból látszott készültnek lenni, mint valami viaszgyurma, hogy Tisza könnyen olyan alakot adhasson neki, aminőt akar.
S mi azonnal meg is jegyeztük ezt a XX-ik törvénycikkről, melynél valami vázlatszerűbbet még képzelni sem lehet, mely tökéletes új variációja a megboldogult Horn Ede teóriájának, mely szerint: »ha egy ágyút akarunk, akkor vegyünk legelőször egy lyukat és azt öntsük körül rézzel«.
Tisza is egy olyan lyukat kért az országgyűléstől, s ezt ő most körülöntötte abszolutizmussal, bizarrsággal, s megvan a szegedi királyi biztosi intézmény, vagyis a szegedi basaság.
A szegedi basa pedig nagyon nagy úr lesz a miniszteri utasítás szerint, mely most egész terjedelmében előttünk fekszik, nagyobb úr lesz, mint akár a nagyváradi, akár a budai basák voltak valaha.
Mi magunk is óhajtottuk a királyi biztosi intézményt és szigorúnak óhajtottuk azt, mert rendkívüli bajok orvoslása rendkívüli eszközöket igényel, de az semmi esetre sem lehetett a cél, hogy e város romjain egy kiskirály székeljen abszolutisztikus hatalmával és engedelmeskedő udvarával.
Mi nem úgy fogtuk föl a dolgot, hogy Tisza Kálmán egy passzionátus méltóságot teremtsen itt a fivérének; mi a város újjáteremtéséről ábrándoztunk. (Nem véletlenül használom éppen ezt a szót.)
Mi azt hittük, hogy a biztosi tanács szakavatott, jeles férfiakból fog megalakulni, kik nemes szándékukkal, ügybuzgalommal s lelkes hazafiassággal látnak föladatukhoz. Mi azt hittük, hogy e tizenkét férfi jelleme, akarata, tapasztalata és tevékenysége lesz a mi garanciánk. Mi azt hittük, hogy a királyi biztos csak elnöke lesz a tizenkéttagú tanácsnak.
S mindezek helyett kaptunk a tanácsban egy befolyástalan, megkötött kezű testületet, s kaptuk a királyi biztosban a »minden szegediek urát és parancsolóját«. Pedig jó lett volna nem tévesztenie szem elől a kormánynak, hogy »több szem többet lát«, s aztán a »cárok«-ból egy is elég ott, ahol van Oroszországban. Nem »úrra« volt Szeged városának szüksége, hanem okos emberre.
A miniszteri utasítás szerint a biztosnak korlátlan hatalma van, mely mindenkire kiterjed. Az autonóm tisztviselők egyszerű eszközeivé törpülnek, minden ember úgy mozog, úgy tesz, ahogy a biztos rendeli, s a biztos esetleges hatalmaskodásai ellen nincsen orvoslás sehol, semmiben.
De mégis legszebb az utasítás e) pontjának a vége, mely szerint a királyi biztos a főispántól lefelé, mindenkit fölfüggeszthet hivatalából, s ezen fölfüggesztés után, ártatlan legyen bár az illető hivatalnok, még a miniszter sem hagyhatja meg tovább hivatalában.
Rettenetes, hogy lehetséges ilyen abszurdumot elrendelni a XIX-ik század második felében egy civilizált jogi államban!
Amennyire én a fölülről fújdogáló szellőt ismerem, az egész utasítás olyannak tűnik föl előttem, amelynek éle egyenesen Dáni főispán ellen van fordítva, kit őexcellenciája a belügyminiszter úr ilyen finoman akar megszekírozni.
De hát helyes-e azért megalázni, és így megalázni egy egész várost, és annak legjelesebb fiait, kiket a közönség a tisztviselői díszes székekbe ültetett bizalmával?
Hiszen a belügyminiszternek ezer más módja van Dáninak tudtára adni a kegyvesztettséget, s ezer más módja volt a Reizner-ügyet, mely a belügyminisztert, mint biztos forrásból tudjuk, fölötte irritálta, akként intézni el, ahogy neki tetszik, ahelyett, hogy aprólékos politikával azt a királyi biztos szigorúbb széke elé terelje és ezért külön kifejezéseket szőjön be az utasításba és külön őt meg nem illető jogokkal ruházza föl a királyi biztos[t].
Reméljük azonban, hogy Tisza Lajos, ki a miniszteri széken mérsékelt, higgadt férfiúnak látszott, sok tekintetben nem fog visszaélni a hatalommal, mellyel testvére oly bőkezűleg elárasztotta.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir