FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Tegnap délelőtt, egy ismeretlen „hon- és szabadságbarát” népgyülést tartott a muzeum terén, hol egy kérvénymintát olvasott föl, a csekély számmal összegyültek előtt, melly a nemzetgyüléshez volna intézendő, s tárgya: a nemzetőri képesség törvényszabta korlátait megtágíttatni, olly formán, hogy minden fegyverfogható egyén kivétel nélkül soroztassék be a nemzetőrseregbe. E kivánat a kérvényben azzal motiváltatik, miszerint a haza nemcsak a vagyonosoké, hanem édes mindnyájunk sajátja, és igy annak védelmétől a szegényebbeket elzárni, s ez által azok honszerelmén mintegy torturát gyakorolni, sem helyes, sem igazságos. Aztán meg a hazának most minden karra szüksége van; mondja ki azért az országgyülés, mikép minden 20–50 éves egyén köteles a nemzetőrök közé magát beiratni. A kérvény, aláírás végett a nép közt köröztetni fog. Midőn a közönség a muzeum udvaráról oszlott, egy polgártárstól hallottuk e megjegyzést: nem ér az illyen népgyülés semmit, hol még annyian sem vagyunk, hogy legalább egy becsületes éljent tudnánk kiáltani.
– Vasárnap este az olasz foglyok nagyszerú fáklyás zenét rendeztek Kossuth tiszteletére. Tömérdek nép volt jelen, s üdvkiáltásaiktól rengettek a közel házak falai. A megtisztelt férfiú, mellfájdalma miatt nem viszonozhatá a hozzá intézett szónoklatot. Tőle tömegesen Nyári Pálhoz vonúlt a fáklyás menet, megvinni hódolatát azon férfinak, ki e vészterhes napokban olly önfeláldozással vesz részt a kormányzás súlyos gondjaiban.
– A székely katonaság egy része – huszárok és gyalogság – falaink közt pihen, hogy pár napi nyúgodalom után hazájok segítségére siessenek. Borzadással hallják tőlünk a vad kegyetlenség ama nemeit, mellyekkel véreiket pusztítja a felbőszített oláhság. De hiszen csak haza juthassunk, uram – mondják fogcsikorgatva – aprítni fogunk mint a krími tatár, hogy három ország hollóseregét is kiteleltetjük oláh hússal. Domnyule Urbán! hogy tetszik ez izenet?
– Egy hírlap már említé, s mert igen czélszerűnek találjuk, mi is járulunk indítványához, miszerint igen jól esnék a főváros nemzetőrségének, ha a napokban már nagyon is rájok súlyosodott szolgálattétel terheitől egy kevés időre fölmentetnének. A zászlóaljak fölöslegei nálunk gyűlnek össze, s nagyon szépen megköszönnők a hadügyministeriumnak, ha úgy rendelkeznék, miszerint e gyülekező csapatok által, addig legalább, mig mínd összegyülve teljesen organizáltathatnának, teljesíttetné az őrszolgálatokat. Hiszszük, hogy lehetlenséget nem kivánunk, s annálfogva reméljük, miszerint figyelmeztetésünk s illetőleg kérelmünk, az illető helyen meg fog hallgattatni.
– Városunk ma tele van jó hírekkel. Egyfelől azt beszélik, hogy Bécs népe ismét föltámadt, s a katonaság egy része hozzájok állott. Másfelől, hogy az aradi vár be volna véve s Perger agyonlövetett. Isten adja, hogy mindkettő igaz legyen!
– Egy Fehérmegyéből jött ismerősünktől tudjuk, hogy az ottani nők közűl azok, kiknek Zsófia nevök volt, majd mindnyájan más névre bérmálták magukat. Még megérjük, hogy a Ferdinándok is hasonlót tesznek. – Szathmári K.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir