Mohács, sep. 24.

Full text search

Mohács, sep. 24.
Ha isten nem szánakozik, Baranya veszve van. Már négy öt nappal ezelőtt, mondám, ha a fő nem mer tenni, mit sem tesz a láb. – Pécs föladta magát!
Sept. 21-kén délben érkezett Pécsre a szállást rendelő kapitány, Roth generáltól utasítva. Azonnal közgyülés tartatott. A polgármester – Aidinger Pál – a ministeri rendelet értelmében felelt a tisztnek, t. i. hogy Pécs a ráczokat soha sem fogadja el – mint barátokat! A tiszt este felé vitte vissza a választ. Másnap reggel egy fölszólitást bocsátottam ki, – de hasztalan! A megrettent előljárók határozatukat megváltoztatták, sürgönynyel tudaták elleneinkkel a barátságos elfogadást. Azalatt a fegyverek egy része minden lőszerrel együtt Mohácsra küldetett, hol a nagyobb erő öszpontosulván, síkon történik a megütközés, ha elég meggondolatlan lenne ellenségünk a mindennel bővelkedő várost elhagyni.
Sept. 23-ig mindig vártuk őket, nem mertek bejőni, mig sürgöny nem biztosítá a barátságos fogadásról.
Végre mégis 23-kán délután 5 órakor bejött a 3 ezerre számítható csorda nép, jól fegyverezve ugyan, de többnyire rongyosan mezitláb, az éhségtől csak ugy tántorogva, többen sirtak – mert többnyire gyermekek – hogy fegyver alá harczba kellett jőniök!
És illy nyomorúságos, éhségtől tántorgó legyeknek nem mert ellent állni Pécs, hová csak nyolcz óra alatt is 10–15 ezer embert lehetett volna állitani a közel fekvő falvakból; ezeken kivül a városi ezeret felülhaladó jól fegyverzett nemzetőrség is sokat tehetett volna.
Voltak többen, kik kövekkel is örömest harczoltak volna ellenök; – de miért történt e gyáva föladás, nem akarom fölfedezni egyedűl tiszteletből azon férfiak irányában, kiknek őszinte hazafiságát régi szabad elvűségükből biztosan következtethetem.
Mi történik ezután, fogom önt tudósitani. – Dietrich Ignácz.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir