Felső-Fehér megyéből.

Full text search

Felső-Fehér megyéből.
Hidvég falusias egyszerűsége julius 27-kén a szokottnál meglepőbb látványt mutatott föl a nézőnek. Egyik háromszéki székelyhuszár század, százados Licsken vezérlete alatt, ezen napon szállásolt be Hídvégre; és pedig szép renddel, minőt várni lehetett. A század általánosan a gr. Nemes Ábrahám udvarára rendeztetett először, honnan rend és csend megtartása mellett derék századosuk szállásukra bocsátotta, a tisztek pedig a politicai világ polgárszellemű embereivel vegyülve, mind a tisztelt grófnál maradtak ebéden. Emeltettek poharak, a vérföld tüzről pattant szikráiért, Háromszék harczra termett gyermekeiért: „kik mennek a hazának szabadságot hozni, szabadságot a földiek közt legjobb hazának!“....És e szavak olly visszahatólag, olly örömmel fogadtattak, hogy minden arczról olvasható volt a haza szabad, s az ellenség le lesz fegyverezve. De örömünket csakhamar lehangolta azon fájdalmasan meglepő hír, hogy altorjai Istók József – úszni nem tudván – az Ottba holt; keresésére minden, ki mozogni tudott, kiment, s mintegy órányi keresés után, a halászoknak sikerült őt hálójokkal a vizből kivenni. De már késő volt! Hallottam pajtásaitól, mikép tiz szerb adhat hálát az istennek ezen egy legény elholtáért, mások pedig a nagy vesztes fájdalmától, s elleneink iránt mutatott dühtől áthatva viszo.... „de hiszen csak oda, majd magunkra vállaljuk mi az ő részét is.“
Említést érdemel miszerint elindulásukkor, Sepsi Sz. Györgyön egy legény jelentette a századosnak, hogy ő ott marad egy fél óráig, mert egy leányt balszemre talált megpillantani, s átkot nem akar maga után vinni, ha el talál a harczban esni. Szabadságot nyerve, szeretőjével megesküdt, s ide egy fél órányira eső Előpatak nevezetű fürdőn a századot még utólérte. Kit ne lepne meg az illy tények hallására a székely iránti sympathia! Este gr. Nemes Ábrahám minden közembernek egy, a káplároknak két- az őrmestereknek három pengő huszast adott emlékűl, s e mellett egy-egy fertály bort. Éljen a jó polgár! Más nap fél ötkor elindultak „adjon isten jó szerencsét nekünk, szabadságot hazánknak, s jó élt kardunknak“ kivánások mellett....Majd megmutatjuk mi, hogy a magyart ez egész világ uralni fogja, s rá fog imádkozni mint istenére. Szép a czél – segítse isten!
Igaz, nem csak hír, miszerint a többek közt a gyalogságból visszajött legények közől egy kovásznai fiu megérkezésekor savanyú almába harapott; – mert atyja keserűen illy szavakkal fogadta: „te eb az inged, semmirevaló haszontalanja! hogy mertél visszajönni; én kiszolgáltam a franczia háborút, s mégis élek“ ....rögtön szekérbe ültetvén Szeged alá indította. Sok illyen atya kellene a magyar földre!
Végűl gr. Nemes Ábrahám egy szürke, Pócsa Farkas egy pej lovat ajándékoztak a hazának. Köszönet érette – Mihál Antal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir