TÁROGATÓ.

Full text search

108TÁROGATÓ.
Hír szerint, mellyért azonban nem kezeskedünk – a futaki csatában egy magar huszár alatt lova ellövetvén, társait be nem érhetve, privát mulatságból, az eleset ráczoktól annyi fegyvert szedett össze, mennyit csak elbirt, s ezekkel az ú melletti kender v. kukoriczaföldbe menekült. Minthogy töltése volt, a fegyvereket rendre megtölté s illy helyzetben várta a jó szerencsét, midőn a következett napon mintegy 20 szerb lovast lát az országuton lovagolva érkezni. Kiszemeli tehát közűlök azt, kinek legjobb lova volt, s neki irányozván fegyverét, szerencsésen ledurrantja, s egyik fegyverét a másik után a szerbekre sütögeti, kik meglepetésökben a gyorsan egymásra következő lövésekből nagy erőt gyanitván, vitézül megfutamodnak, s huszárunknak sikerül a gazdátlan lovat kézre keríteni, mellyen övéihez a táborba szerencsésen visszanyargal.
– A Wiener Zeigungnak azon fontos tudósitást irták, hogy a magyarok az egyesült szerbek és ráczok által Szegednél rettenetesen megverettek, mellet a jó sógor örömében mind jul. 20ki esti, mind 21-ei reggeli lapjában közlött, hogy csak annál inkább elterjedjen. S el is terjdet, már 23-án a prágai ujság ritkított betükkel s lineák közé ékelve nyomatta utána, csakhogy jó szembetünővé tegye. – Hiába, a mit óhajt az ember, azt igen könnyen hiszi. Az egész dologban azonban az a legszebb, hogy nekünk Szegednél még csak táborunk sincs, nem hogy megverettünk volna.
– Mennyire hitelesek a zágrábi ujság tudósitásai a csatamezőről, bizonyítsa többek közt e kis mutatványka, mellyet jul. 22-ki száma után szóról szóra ide irunk: „Julius 14-kén, ugymond a szerbek Sz .Tamásnál a magyar önkénytesek által, kikhez több gyalog zászlóalj (!) s egy ezred (hohó!) huszárság csatlakozott, megtámadtattak, azonban győztesek maradtak. Az ellenség 300 halottat számlál, 7 huszár s egy kapitány fogva vitetett Karloviczra. (A mi tudósítónk épen ellenkezőt mondnak.) 15-én sikerült ugyan a magyaroknak Alibunárnál a szerb soroknak egy szárnyát kersztültörni s nekik némi veszteséget okozni, azonban másnap 16-án, a szerbek egy merész rohanással nemcsak visszafoglalák azt, a mit tegnap vesztettek, hanem felül rá még 2 ágyut, 3 zászlót is elfoglaltak, bevették Verseczet és Écskát, megostromlák Becskereket és egész Temesvár falai alá nyomultak. A szerb fejedelem előleg 3000 ember rendes sorkatonaságot állított ki a csatamezőre.” Igy ámitják a magok embereit!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir