A SZÉKELYEK ÜGYÉBEN.

Full text search

A SZÉKELYEK ÜGYÉBEN.
III. A népek istene elhozá a magyr nemzet számára is a váltság nagy napját,
Minden elnyomott néposztályok föloldatának rabbilincseikből.
Ideje, hogy a székely katonaság is szabadon leheljen.
Ezt pedig tenni, a jelen országgyülés feladata.
Igaz ugyan, hogy 84 évi kinszenvedés talán megérdemelne némi kedvezést, s ez idő alatt annyi csatákban ontott vért,valami úton kárpótolni nem lenne méltánytalan. De a néposztály sohase sovárgott egyébre, s most sem kiván többet, mint igazságot, olly igazságot, melly az összes hon lakóival, s igy vele is közös legyen.
Igazság pedig az, hogy e haza minden polgára jogban és kötelességben egyenlő legyen. A hon védelmére személyesen, fölvirágoztatására birtok-aránylagosan befolyjon.
A jelen országgyűlésnek tehát szentesitett törvény által minél előbb ki kell mondani, hogy a székelység keblében minden osztályzat megszünve levén, tettlegesen, minden tagja a hon több polgáraival egyenlő törvények alatt áll. E kimondból önkényt következik, hogy az összes székelység egy nagy testbe olvadott, mellynek tagja minden egyes szülöttje a székely földnek, tehát közös a jog, közös a teher.
Az igy egybeolvadott osztályok közösen őrzik a határszéleket addig, mig e czélra minél előbb vagy egy vadászezred alakíttatik, vagy másnemű intézkedéstétetik, kivéve minden esetre a Baczaságot, melly Brassó vidékéhez tartozik.
A mostan divatozó katonai rendszer rögtön megszüntetik, az egész hazára kimondandó kivétellel, s nemzetőrség lép helyébe: tehát
A katonai lázadók is csupa hadi lábon álló s egyenesen katonai bűnt elkötvető egyénekre szoríttatik. Mindn más esetekben a polgári törvény rendelkezése alá tétetvény a székelység. És végre lád úgy elszegényült, hogy talpalatnyia sincs, a jobbágyság pedig birtokot nyert – ezeknek s több hason helyzetű székely atyánkfiainak valahol birtokot adni, rokonszenv s erőszolárdulás szempontjából méltányos lenne.*
A pénzügyminister e tárgyra is kiterjeszté immár fiyelmét. Azon szándokkal van, hogy a krassói, torontáli, bácsi kincstári javakra, székely telepitések történjenek, földbirtoki tulajdon alapján, s olly tömegekben, mellyek úgy nemzetiségöket minden beolvaástól megóvhasságk, mint az ország széleit berohanásoktól s lázadásoktól ibztosíthassák. – Beszerezte, Bécsből, Torontálból, s az oraviczai kerületekből, a dipopnibilis föld mennyiség, helyzt a vidéki viszonyok iránti adatokat, terveket készíttetett. Julius 23-kán a székely követekkel tanácskozmányt tartott; s 25-kén már egy általános provisorius törvényjavaslat bemutatásával engedelmet kért a képviselői háztól ezen telepités eszzközlésére. A szerk.
Mindezek lehető gyors elintézésére egy teljes hatalmu királyi biztos kiküldetése múlhatatlan.
És ha ezek következéseül rendszeresíttetik országszerte a nemzetőrség, megjegyzendő, hogy a székelység keblében csak is gyalog legyen az, mert a lovasság uj kaszt formálását gyaníttatván, ebbe a nemzet beleegyezni bajosan fog. A leendő sorkatonaságban pedig az úgynevezett cadeti állomások ellenszenvet költvén föl, a székely ezredekben legalább töröltessenek el.
Ezek, nézetem szerint azon lényegesb pontok, mellyek gyors életbe léptetése a székely katonaság megnyugtatását leginkább eszközölheti, késleltetése, vagy épen elmulasztás az országgyülésének, a békétlenség már is dagadó árjait könyen romoblókká neveli.
A részletesebbek ezek alapján könnyen eligazíthatók. –
Kérlek hát – a 84 év óta annyi kít szenvedett, annyi drága vért ontott, nagy rab nevében kérlek titeket honatyák, 17 millió nép képviselői! Szenteljetek minél előbb egynehány perczet szabadítására.
Hiszen nem idegen ő előttetek. Egy égalj alatt rengett őseitek bölcsője, egyenlő zivatarok közepet nőttetek föl, egy vágyat, egy reményt melengettek kebletekben, Magyarhon leendő dicsőségét.
Szánjátok meg hát szenvedő testvérteket, adjatok igazságot az annyiszor elutasítottnak!
A hont minden felülről vész fenyegeti; a rabló cspatok kényök szerint dúlongnak az ujjá született hazában, s teljes bizalmatok nincs az annyi elemből álló sorkatonaságban.
Vessétek hát szemeiteket a csalni soha sem tudott székelységre, reménységtelket harczias vitézségébe… és majd a vész napjaiban meglátjátok, hogy e testvérrel egyesülten vagy győzni kell, vagy ha a sors úgy akarja, vele együtt meghalni.
A székely, idegen érdekű csatákban is hősiesen viselte magát. És most a szabadság harczában izmos oroszlán lesz, minden egyes tagja, darabokra szaggató a magyar nemzetiség elleneit. Csak tegyetek le róla a békókat, djatok igazságot, s istenemre omondom, nem lesz hatalom, melly az igy egyesített erejű Magyarországot letiporni tudja.* Fábián Dani
Az utolsó erdély országgyülés által a közigazgatás rendezése tárgyában kiküldött választmány tagajai, s ministerium ohajtása szerint is a székely ügyet első helyre sorozák. El fog ez országgyülés intéztetni. Csak arra vigyázzuk, hogy midőn sérelmeket orvoslunk, azt a mit a szerkezetből jót, s a közös szabadsággal meegyeztethetőt kivenni lehet, ne rotsuk el, mikint a sérelmeket le kell rontanunk; mert a szélek őrzése az ország kközbátorsága tekintetéből többet igényel, mint rendes nemzetőri szolgálatot. A szerk.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir