Zágrábi rágalmak.

Full text search

Zágrábi rágalmak.
Commentár nélkül közöljük a következő gyönyörüséges adatokat a zágrábi ujságból, hogy közönöségünk a maga meztelenségében lássa azon szellemet és becsületességet, melylyel irántunk magyarok iránt viseltetnek az illyr lapok szóvivői. Tizennégy napja már – ugymond – hogy sem a budai „Vjesztnik”, sem a belgrádi szerb lapokat kezeinkhez nem nyerhettük és csak ma kaphattunk magán, de nem rendes uton egy szerb hirlapi példányt, oka ennek pedig a magyar ministerium. Hogy tetszik a magyar szabadelvüség? Ime mig Pesten a republicanus lapokat eltűrik, addig más nemzetnek a csak kevéssé liberalisokat is tiltják. Menyire rágalmazták ők Metternichet ugyanez okból! én azt hiszem, a magyarok nagyobb zsarnokok, mint Metternich, mert ő alatta illyenek nem történtek. Istenem! mikor szabadulhatunk meg végre ezen egptusi kasztoktól, s hogy embereink szétnézve belássák, millyenek a magyarok.
– A török határvonal felbomlott, Bosznia Busim városában 16,000 török csoportosult össze. Sajatovics főtiszt átment a örök részre, megkérdezni miért gyülekeznek olly rendkivüli számmal? feleletül nyerte: „nem tudod, hogy a czár és bántok nekünk hadat izent, itt van levele. ” A tiszt e levélből tisztán átlátván a magyar cselszövények uj jelét, ugyanezt a zágrábi hadi kormánnyal közölni jónak látta, kérdés? mi hitünk lehet a magyarokban, mint ollyanokban, kik bennünket a vész örvényébe dönteni kivánnak?
– Halljuk azt is, hogy a magyaroszági képviselők már együtt ülnek, s a ministerium ajánlatára pénzt szavaznak meg azon háborúra, mellyet a szlávok ellen inditandnak.
– E napokban sok szláv barátink érkeztek Zágrábba, a magar zsarnokságot tovább nem türhetők, és mások, kik elűzettek. Annyi terrorismust űznek, hogy midőn három szláv együtt bezél, kettőt közólök mint panszlváokat fognak el. Erővel halottakká kivánnak bennünket tenni, s ez mind a szabdság! testvériség! egyenlőség! rovására történik.
– Még valami örvendetes hirt közöl az ottani szegényekre nézve! „Nemzeti gyülésünk elhatározta a nemzet szegényebb sorsosaira a só árának leszállitását, még pedig ugy, hogy annak mázsája csak 2 ft 7 krra fog rúgni. Éljenek a nemzet jóakarói!”
Nem szükség mondanunk, hog e beszédéből egy szó sem igaz, de méltán kérdhetjük: lehet-e büntetés elég nagy illy gazul koholt rágalmazók terjesztői ellen, kiknek szándéka nem kisebb, mint vérbe borítani a hazát, hogy magok a zavarban halászhassanak?

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir