Szeged jul. 10.

Full text search

Szeged jul. 10.
Vukovics k. biztos Bechtold altábornagyali értekezés végett megérkezett. Vlakoveczet az ellenség ismét megszállotta, minek következtében a Verseczen levő határőrségi osztály azonnal oda indittatott, 200 ember ugyanazon határőrségből Rettésovára rendeltetett, a Temesváron összesereglett nemzetőrség pedig Paulisra vezettetett. Elinduláskor azon hir szárnyalt, Vlajkoveczen a pártütők 9 átutazó szekeret megállítottak, s egy embert agyonlöttek. – Midőn seregünk Vlajkoveczhez egy negyed órányi távolságra érkezett, lármaharangot hallott, lépését tehát megkettőzteté, hogy a pártütőknek készületre kevesebb ideje legyen; de a helység üresen találtatott; mert a berohant lázadókkal a helység népe is kiszökött, s Ulma határába menekült. Motozás alkalmával 4 felfegyverzett ember elrejtve találtatott, kiknek egyike Verseczbe kisértetésök alkalmával elszökni akarván, lelövetett.
Jul. 9-én a lázadók ismét megjelentek Vlajkovecz előtt, s tábort ütöttek. Ellenök azonnal nagyobb erő indíttatott, s a verekedés meg is kezdetett.
Podporány helységet is megszállották a lázadók jul. 8—án s a helybeli népet magokhoz vonták. Miután ide is nagyobb erő küldetett, biztosan lehet remélni a lázadók megveretését.
Kustyel helység is ijesztgetésekkel kisérletbe vétetett, innét azonban biztos hírek még nem jöttek.
Temesben a határőrség kiállitása naponként halad. Hírlik, hogy Szent-Tamás és Turicz bácsmegyei helységeket a római sánczok melletti lázongók elfoglalták – Bechtold lelkesülten hiszi a győzelem bizonyosságát, jul. 15-én ütközés lesz. – 400 puskának Temesvárra szállítása, a váradi katonaságnak torontáloni keresztűlmenetele, a kikindai raboknak és sorkatonaságnak ide hozatala, s Verseczről 4 század katonaságnak Vlajkoveczre szállitása iránt a szükséges intézkedések megtétettek.
A Verseczen működő két főbiró panaszt tett, hogy a parancsnok a végvidéket megszállani nem akarja, noha a lázadók ismételve lépték már át a határt. Bíztos forrásból tudjuk, hogy e részben is Vukovics k. biztos Bechtold altábornagygyal egyetérőleg kellő intézkedéseket tőn.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir