FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
„Megnehezült az idők viharos időjárása felettünk.” Sötét felhők borútják ifjú szabadságunk hajnalára. Időt sem engedett a sors örülni rajta, hogy kiszabadúlt nyakunk az igából, mellynek összetörésében három századon át fáradott a magyar kar; már fegyvert kell köszörülnünk, ha azt akarók, hogy a kivívott jogokat biztosítva adhassuk át utódainknak. Ellenünk támadt a kígyó, s mellynek fejéről a követ elgördítettük, hogy velünk együtt örülne a szabadság éltető légének. A horvátok s a köztünk létező idegen elemeket egy szabadságunk elleni összeesküvés tartja össze polyp-karjaival. Sőt itt a központban az ország szivében is, kezdi ütögetni fejét a hydra. Közelebb az volt híre, hogy Budán, a ráczvárosban, illyr zászlót akarnak kitüzni. Azóta minden éjjel egy-egy század nemzetőrség áll fegyverben, kemény töltésekkel a hidfőnél; a szándok kivitelére törekvő kisérletet azonban még eddig észrevenni nem lehetett. Az lenne még szép, ha itt, a haza fővárosában fogna illyesmi történni! Vagy azt hiszik tán az atyafiak, hogy a nemzetőrség, csak parádénak hordja puskájában a golyót, s a statárium azért áll az utczák szögletén, hogy a bámész csoportnek legyen mit olvasnia? Legyen önökben egy kis eszélyesség, ne csináljanak bajt magoknak, s ne kényseritsenek bennünket, hogy a türelmet féretenni, s a legutolsóhoz nyúlni legyünk kénytelenek.
– Egyébiránt a ráczok mostanában nyilvános helyen nem is igen jelennek meg; kávéházaik üresek s legkeresettebb tanyájukon, a hidfőnél, az elhagyatott „Szerbszke narodne novine” ott ül nagy bősan az asztal sarkán, mint farsang végén a pártában maradt vén lány, és nincsen vendég, ki megilletné, nincsen csak egy is!
– A mult héten, Buda városának az országháznál tartott közgyülésén jelentünk meg, és megütődve hallottuk, hogy itt a tanácskozási nyelv még most is, még 1848. mártiusa után is – német! Azonban részünkről a legnagyobb eszélytelenségnek tartanók, ezért nyakra-főre neki esnünk, és csipnünk, ostoroznunk a budai polgárságot. – Nem! Különböző idők különböző politicát követelnek. Mi e részben ezúttal a tisztviselőkar becsületességében s magyar érzelmüségében elég garantiát találunk arra, hogy miként most is ketten-hárman magyarúl beszéltek, s aztán a derék polgármester németül magyarázta meg a közönségnek: illyr takticával lassanként moraliter kényszerítik oda a népet, hol többé rá zúgolódni okunk nem lesz. S e szempontból tekintve a dolgot, egyúttal nem kételkedünk roszalásunkat mondani ki az egyik követ azon tette fölött, miszerint választói előtt németül szónokolt, és nem röstölte magát compromittálni inkább rosz németségével, (beszédében illyenek is voltak: „unsere nyers Producten!”) mint, hogy magyarúl egy becsületes dictiót csapott volna. Követtársa magyarúl szólt választóihoz, pedig azok is budaiak voltak. Éljen érte!
– A múlt héten egy levél érkezett Buda polgármesteréhez. Mellyben a körünkből távozott Ceccopieri-ezred legforróbb köszönetet és hálát nyilvánít e város összes lakosságának azon szivességért, mellyet hosszas itt tartózkodása alatt mindenkor tapasztalt; s állandó rokonszenvéről biztosítva bennünket, a távolból még egy utolsó „isten hozzád”-ot mond a tanácsnak, s általa mindnyájunknak. Mit szól ehhez a bukásunkért imádkozó camarilla és emissáriusai, kik nem rég, antipathiából akartak falat emelni az olasz és magyar közt? Hiába minden ármánykodásaitok! E levél kezünkben zálog nekünk arról, hogy ha bekövetkeznének a napok, mellyekről azt kell mondanunk: nem szeretem ezeket, – az olasz rokonszenvre akkor is fogunk számíthatni. A tanács, a testvéri szeretet hangján fog a Ceccopieri-ezrednek válaszlni.
– A Gallicziából Lenkei kapitánynyal haza jött huszárokat Buda közgyülése is elhatározta pártolni. Ki is kárhoztatná e derék hadifakat, midőn ha büntetni akarnók, legnagyobb vétkökül azt kellene felrónunk, hogy lángoló honszerelmök volt a vezető, mint Mózes népe előtt hajdan a tűzoszlop, – melly után kiindultak a szolgálatnak házából, és jöttek ótalmára az édes hazának, mellyben, mint az irás mondja, nekik élni- és halniok kell.
Az országgyülés megnyitásának rendje julius 5kén 1848. Jul. 4kén reggeli 10 órakor ugy a képviselők, mint a felsőház tagjai teremökben összegyülnek. Az alsóházban a legkorosabb tag elfoglalja az elnöki, a hat legifjabb tag a jegyzői széket, és sorshuzás után 11 tagból álló küldöttség alakittatik. A felsőházban szinte a legkorosabb tag foglalván el az elnöki helyet, ez elnököket 11kinevező királyi rendelet felolvastatik, s az elnök székébe ülvén, miután a négy legifjabb tag a jegyzői kötelességet veszi át, sorshuzás utján 11 tagból álló küldöttség alaktittatik. Aküldöttségnek tagjai az elnökök és jegyzők is. A küldöttség szónokot választván ő fenségénél mint királyi biztosnál és ő felsége képviselőjénél jul. 5-kén d.e. 10 órakor a várban udvarol és tisztelkedik.
Ő fensége jul. 5-kén délben 11 3/4 órakor indul ki a várból, a ministerek és udvara kiséretében. A menet sorkatonaság és nemzetőrség kettős sorai közt halad, kik a vártól kezdve, a szinépületi terem lépcsőzetéig leendenek fölállítva. A lépcsőzetnél ő fenségét az alsó és felsőházi küldöttség fogadja. Ennek előmenetele mellett vezettetik ő fensége az alsóházi teremben, hol mind az alsóház, mind a felsőház tagjai fogadják. A teremben ő fensége leülvén székébe, jobbrul és balrul a ministerektől környeztetvén, olvassa a trónbeszédet: felolvastatik ő felségének az országgyüléshez intézett királyi kegyelmes két rendbeli leirata is, amellyben ő fenségét mint királyi biztost az országgyülés megnyitásával megbizni, és a törvényhozási és végrehajtási ügyekben teljes hatalommal felruházni méltóztatott. Ekkor a ministerelnök az országgyülést ő felsége nevében megnyitottnak jelenti ki. Ezután ő fensége fölkél és a ministerek s udvara kiséretében, a két ház küldöttségének előmenetele mellett, a teremből eltávozik. A két ház tagjai pedig teremeikben gyülvén össze, megalakulásukkal foglalkodnak. Kelt Budapest, julius 2-án 1748. Belügyminister Szemere Bertalan.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir