Május 25., kedd

Full text search

Május 25., kedd
9h
Az Országos Vezetőséghez beosztottak rerefáltak.
10h
Vitéz Kudriczy István vezérőrnaggyal, a leventék országos parancsnokával beszélte meg az Országos Vezető a lillafüredi ifjúsági értekezleten előadott anyagot, majd vitéz Kudriczy István vezérőrnagy a H.M. VIII. csoportfőnökség ügyeit referálta az Országos Vezetőnek.
24311h
Dr. Kéler György Hangya igazgató a tordasi levente otthon felavatása ügyében tett jelentést Orsz. Vez.-nek.
11h 30
Dr. Simon László, a szombathelyi tankerület főigazgatója tett tisztelgő látogatást az Országos Vezetőnél. Az Országos Vezető nevezettnek a szombathelyi tankerületben a honvédelmi nevelés terén kifejtett érdemeiért a levente díszjelvény II. fokozatát adományozta.
11h 45
Dr. Kokas Eszter, a leventeleányok országos vezetőnője a Főméltóságú Asszony látogatásának részleteit ismertette. – A Szépművészeti Múzeumban65 képek kiválasztására tett javaslatot az Országos Vezetőnek. A Szépművészeti Múzeumban az Országos Vezető a leányleventék országos vezetőnőjével május 26-án, szerdán 13h 30-kor tesz látogatást a szépművészeti múzeumi igazgatónál, Csánky igazgatónál.
65 Szépművészeti Múzeum. 1906-ra felépült, eklektikus stílusú épület, melyet Schikedanz Albert (1846–1915) és Herzog Fülöp (1860–1925) terveztek. Anyaga a legjelentősebb magyar képzőművészeti gyűjtemény. Budapest XIV., Aréna (1945-től Dózsa György) út 41.
12h 15
A Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium elnöki osztályának vezetője, Velics Lajos államtitkár kereste fel az Országos Vezetőt dr. vitéz Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnökkel, és a VKM honvédelmi nevelési és testnevelési főcsoport költségvetését tárgyalták meg.
12h 45
Ginzery Sándor ezredes Diósgyőrből kereste fel az Országos Vezetőt és meghívta a DIMÁVAG vasárnapi mérkőzésére abból a célból, hogy a diósgyőri sportviszonyokról ez alkalommal beszámolhassanak és az Országos Vezető hathatós támogatását kérjék. Az Országos Vezető szolgálati elfoglaltságára való tekintettel a meghívást lemondotta.
13h
Arató Géza testnevelésügyi tanácsos, az OSK h. vezetője referálta az Országos Vezetőnek a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium sportegyesületének a megalakulását. Az Országos Vezető a vonatkozó rendeletet kiadványozta.
13h 15
Vitéz Megyessy Miklós ezredes jelentette a Wienből való visszatérését és tájékoztatta az Országos Vezetőt a Németországban folytatott tárgyalásairól és megtekintéseiről. Az Országos Vezető ezek alapján a szükséges intézkedések végett május 26-ára, 9 órakor értekezlet összehívását rendelte el. Az értekezleten megjelenik vitéz Kudriczy István vezérőrnagy, a leventék országos parancsnoka, Pálosy János vk. ezredes, Schenker Zoltán ezredes. Az értekezlet előadója: vitéz Megyessy Miklós ezredes.
13h 45
Dr. Nagypataki Gyula orvos-őrnagy jelentette, hogy dr. vitéz Rosztóczy Ernő orvos-alezredes családjában előforduló fertőző betegség miatt az Egészségügyi Bizottság főtitkári teendőit átvette.
Az Országos Vezetőhöz óhajtottak bejutni a délelőtt folyamán:
a./ Vitéz nemes Szakonyi Lajos ezredes pártfogolásával vitéz Unghy Jenő tartalékos százados a Hungária Evezős Egylet levente evezős szakosztálya ügyében.
b./ Tátos Nándor karp. tizedes budapesti beosztása ügyében.
c./ Széll József Imre volt tart. karp. honvéd az Országos Magyar Protestáns Diákszövetség elnöke behívásának 3 hónapra való elhalasztása ügyében.
d./ Páter Farkas László, a Várfok-otthon66 igazgatója a levente internátus pártfogolása tárgyában.
66 Várfok Otthon. A kalazantinusok tanoncintézménye a Budapest I., Várfok utcában.
e./ Dorner László igazolása tárgyában.
14h
Az Országos Vezető Homonnay Tivadar főpolgármestert kereste fel hivatalos helyiségében.
17h 30
A Katholikus Diákotthon nagybizottsága az Actio Catholica szervezésében tartotta meg első díszgyűlését a fővárosi Vigadóban. A díszgyűlésen az Országos Vezető megjelent. A nagybizottság ülésén Serédi Jusztinián bíboros hercegprímás elnökölt. Felszólaltak Kállay Miklós m.kir. miniszterelnök, Szendy Károly polgármester, Szandtner Pál egyetemi tanár, Fodor Ferenc főigazgató, Finka Sándor igazgató-tanító, valamint az egyetemi ,középiskolai és ipari ifjúság egy-egy képviselője.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir