szöszcsávázás

Full text search

szöszcsávázás: a kenderpuhítás vegyi eljárása. A kenderrostot maroknyi fejekbe hajtogatva 5–10 napi időtartamra különböző anyagok oldatával hatékonyabbá tett lében áztatják. Az áztatólében – különböző összetételekben – a következő anyagok fordulhatnak elő: korpa, kukoricaliszt, főtt sárgatök, savó, kovász, só, hamu, lótrágya. Hatásukra az áztatólé megsavanyodik, „megkel” benne a szösz. Az erjedéstől kimosás után puha, selymes tapintású lesz a kenderrost, a sárgatök és a kukoricaliszt hatására pedig meleg sárgás színt kap. – A szöszcsávázás a Tiszántúlon általános, és szöszáztatásnak, szöszcsávázásnak nevezik. A rostanyagnak ilyen jellegű csávázását a magyar kenderkikészítő gyakorlaton kívül sehonnan sem ismerjük. Viszont ismeretes a bőrnek savanyútejjel, savóval, korpával, liszttel, kovásszal való áztatásos kikészítése a Kárpát-medencétől keletre, az ukránoktól kezdődően az ázsiai nomád népekig. Az egyezés azt bizonyítja, hogy a szöszcsávázás a magyar rostkikészítésnek ugyanúgy a keleti bőrkultúrából származó eleme, mint a tiló, a törőszék, a kenderdörzsölés lábbal, vagy a kenderdörzsölő. Egyúttal azt is mutatja, hogy a magyarság lényegében egész sztyeppi eredetű bőrtechnikáját – ahol erre mód kínálkozott – átvitte kenderre, még az olyan eljárást is, mint a savanyúleves áztatás, amit a rostanyag különösképpen nem igényelt.
Szolnoky Lajos

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit