lebbencs

Full text search

lebbencs: a főzni való gyúrt tészta kisodort, de nem késsel felvágott, hanem kézzel tördelt, tépett változatának elnevezése. A szó későn, ilyen jelentésben 1840-ben került először feljegyzésre. Lebbencsként alakított tészta a századfordulón a parasztkonyhán még sokfelé gyakori volt, de ezt a nevét csak az Alföldön ismerték, ahol viszont ugyanezt másként is nevezik (tördelt tészta, galuska, haluska, csipkedett, lacsuha). Az ilyen tésztát itt használják a legnagyobb mennyiségben és legsokoldalúbban, belőle közönséges és pirított tésztalevest, tésztakását és kifőtt tésztát egyaránt készítenek. (A zsíron pirított tésztából készült lebbencsleves szintén az alföldi étel nyomán vált közismertté.) Az otthon elkészített, megszárított lebbencs bográcsban való mezei főzésnél is jól használható. Készítése nem kapcsolódik specialistákhoz, mint a tarhonyáé. A tavaszi-nyári munkaidőre felkészülve a háztartásokban előre nagy mennyiségű lebbencstésztát készítenek. Ilyenkor tucatnyi kisodort, nagy tésztalevelet száradó ruha módjára egyszerűen rudakra akasztanak a kamrában, alá abroszt terítenek, ahová a száradva már magától is töredező tészta lepotyog. A nagyobb darabokat kézzel tördelik el. Van azonban a szikkadás kivárása nélkül összetépkedett, azonnali főzésre szánt lebbencs is.

Tésztaszárítás (1911, Debrecen)
Kisbán Eszter

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit