kovász: az ún. közvetett tésztakészítési eljárás első, a teljes lisztmennyiség egy részéből kevert, erjesztett tészta a →kenyér és más kelt tészták készítésénél. A szakterminológia (sütőipari és néprajzi) a kovász szót csak a fenti jelentésben használja. A kovászt a népnyelv kovász, kiskovász (Dunántúl, Ipoly és Zagyva mente), anyakovász (K-Dunántúl, Alföld), ritkán párkovász stb. néven ismeri. Más készítmény a →kovászmag, amelyet azonban a nyelvjárások éppen kovásznak neveznek. Tárgy- és nyelvtörténeti szempontból egyaránt tanulságos, hogy a népnyelvben a kovász szót a különböző módon készült, még nyers kelt tészta egészének megjelölésére is használják. Ezt élő gyakorlatból a Duna-kanyar és a Zagyva közti területről ismerjük, vagyis részben ugyanonnan, ahol az erjesztetlen →lepénykenyérnek eredetileg ’nem savanyú’ jelentésű sajtalan, sótalan elnevezese is honos. – Irod.Kisbán Eszter: A kenyér a táplálkozási struktúrában (Népi Kultúra – Népi Társadalom, 1970).
Kisbán Eszter
Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!
Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!
Vyhledávejte v největším digitálním archivu novin ve východní Evropě, který obsahuje časopisy, vědecké časopisy, týdeníky a deníky.