Katonai műholdak

Full text search

Katonai műholdak
Az első műholdak felbocsátását követően nyilvánvalóvá vált, hogy a megfelelő fedélzeti berendezésekkel ellátott műholdak katonai feladatok végzésére is alkalmassá tehetők.
Így már az 1960-as évek elején megjelentek az első felderítő műholdak, majd a katonai távközlési műholdak. Őket a vízfelszíni hadihajók és tengeralattjárók, valamint a katonai repülőgépek tájékozódására, pontos helyzetének meghatározására szolgáló katonai navigációs műholdak, majd a rakétatámadásról való gyors értesülést nyújtó korai előrejelző műholdak követték.
Keringenek ezeken kívül Földünk körül kifejezetten katonai rendeltetésű meteorológiai műholdak (amelyek elősegítik a nyílt tengereken, az anyaországtól távol működtetett flotta tevékenységét) és katonai geodéziai műholdak (amelyek a ballisztikus rakéták és a hadászati robotrepülőgépek röppályatervezését segítik).
Napjaink katonai űrtevékenysége mentes a fegyverektől, és a fegyverzetkorlátozási-leszerelési egyezmények megtartásának ellenőrzését szolgálja; lehetővé teszi a rakétatámadásról való gyors értesülést, a válaszcsapás gyors kiváltását – és ezzel fokozza az első csapástól való elrettentést. Így a jelenlegi katonai űrtevékenység nagyobb hányada a nemzetközi biztonságot erősítő tényező.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit