Adómegállapítás, adófizetés

Full text search

Adómegállapítás, adófizetés
A csak főmunkaviszonyból származó jövedelmek (munkabér) után a munkáltató vonja le az adót, és át is utalja az adóhatóságnak. Az éves összjövedelem (adóalap) ismeretében vagy pótlólagos adófizetésre, vagy adóvisszatérítésre kerülhet sor. A több jövedelemforrással rendelkezők, a vállalkozók és a mezőgazdasági kistermelők az önadózás rendszerében adnak bevallást jövedelmükről.
Az adóhatóság az első évben méltányosságot gyakorol azokkal szemben, akik tévedésből vagy gondatlanságból rosszul készítik el bevallásukat. Ugyanakkor a visszaélést a törvény a korábbinál jóval szigorúbban bünteti. Az eltitkolt jövedelemmel arányosan 50-200%-os bírság szabható ki. Felmentést – különös méltánylást érdemlő esetben – az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke adhat.
Elévülés: az adóhatóság az adót kivetheti annak a naptári évnek az utolsó napjától számított egy év elteltéig, amelyben a jövedelem megszerzése a tudomására jutott. A jövedelem megszerzésétől számított 5 éven túl adó nem állapítható meg.
Az adó mérséklése: azon az alapon kérhető, hogy az adó megfizetése az adófizető állampolgár vagy az általa eltartott hozzátartozói megélhetést veszélyezteti. A kérelmet az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökéhez kell benyújtani, a lakóhely szerint illetékes tanács szociális osztályának véleményével együtt.
Bírói felülvizsgálat: az adómegállapító másodfokú határozatot bíróság előtt lehet megtámadni. A felülvizsgálat kétirányú: a jogalapot és az összegszerűséget érinti. Az összeghatár 5000 Ft.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit