DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót és a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Csupán azért kértem szót, mert Szászfalvi képviselő úr hiányolta, hogy az MSZP túlságosan röviden beszélt vezérszónoklatként erről a törvényjavaslatról. Hát akkor, képviselő úr, mondok én is egy-két kritikát ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatosan, mert azt gondolom, valószínűleg nem azt kéri itt rajtunk számon, hogy miért nem támogatjuk minden elemében a kormányt, a törvényjavaslatot, meg azokat, amiket a Fidesz-KDNP-pártszövetség benyújt, mert ha ezt várná tőlünk, akkor sajnálatos módon csalódást kell önnek okoznunk, nem fogjuk támogatni nagyrészt azokat a törvényjavaslatokat, amiket önök hoznak be, hiszen alapjaiban véve nagyon sok esetben nem értünk önökkel egyet.
Az adott törvényjavaslattal kapcsolatban pedig, ahogyan említette egyébként expozéjában az államtitkár asszony, gyakorlatilag ez is egy saláta - ma elég sok salátáról tárgyaltunk már -, több részeleme is van. A részelemekből néhányat említett Mesterházy képviselőtársam a vezérszónoklatában, most én nem szeretném megismételni, amit ő részleteiben mondott, de egy sommás állítás, hogy szerintünk a Magyar Művészeti Akadémiát nem felturbózni kéne, nem kistafírozni, meg nem feltölteni még inkább forrásokkal, hanem inkább megszüntetni, de ennek a részleteiről beszélt képviselőtársam.
Én inkább szintén a művészjáradékról szeretnék néhány szót mondani. Úgy véljük felfedezni, azt az áthallást látjuk ebben a dologban, hogy a választásokhoz közeledve egy újabb szavazatszerző intézkedést próbálnak önök behozni, ez pedig a művészjáradék, ami az egyes művészeti díjakban részesült, 65. életévüket betöltött személyek részére szólna. Természetesen, még mielőtt megpróbálnák a szavaimat másképp értelmezni, azt rögtön leszögezem, hogy nem akarjuk elvitatni senkinek a művészi érdemeit, a tehetségét, a kiválóságát, az alkotókészségét, de mégiscsak ez a kormány volt az, amelyik 2011-ben egy tollvonással megszüntette az összes korhatár előtti nyugdíjat és nyugdíjcélú ellátást, köztük többek között az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról szóló 5/1992. kormányrendelet alapján megállapított öregségi nyugdíjat is.
Másfelől nem érthető, hogy ha ez az érintettek nyugdíján felül járó kiegészítő ellátás, amit bár járadéknak neveznek, de semmi köze egyébként a nyugdíjrendszerhez, akkor miért kell a nyugdíjminimumhoz kötni a mértékét, ami egyébként, ha már itt vagyunk, azért is roppant cinikus, mert a nyugdíjminimum összege 2008 óta, lassan tíz éve lesz már, hogy változatlan összegű, 28 500 forint. Ez a járadék havi több mint 120 ezer forintot jelente pluszban az érintetteknek, ami nagyjából az átlagnyugdíj mértéke, ehhez képest meg az a több mint egymillió nyugdíjas, akinek az ellátása még az átlagnyugdíjat sem éri el, nem kap semmit. Szóval, ahogyan említettem már, ezt az egészet úgy tudjuk gyakorlatilag lefordítani, hogy szavazatszerző képességet szeretnének önök maximalizálni, és a választások közeledtével vannak olyan csoportok, amelyeket önök megpróbálnak - így fogalmazok roppant egyszerűen - megvenni. Mesterházy képviselőtársam említette például a pincéreket, hogy őket is akkor meg lehetne venni, de ha esetlegesen Szászfalvi képviselő úr kívánja, egy egész hosszú listát fogok tudni akár írásban, akár szóban előterjeszteni azzal kapcsolatosan, hogy Magyarországon még melyek azok a csoportok, melyek azok a rétegek, amelyek bizony nagyon-nagyon komoly segítséget várnak, és nagyon-nagyon komoly segítségben kellene hogy részesüljenek.
Úgyhogy ha ezt hiányolta, képviselő úr, akkor ezért kértem még röviden szót. Köszönöm, elnök úr, a lehetőséget, hogy szólhattam.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit