CSENGER-ZALÁN ZSOLT

Full text search

CSENGER-ZALÁN ZSOLT
CSENGER-ZALÁN ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyarország és az egyes volt szocialista országok közötti nemzetközi szerződések felülvizsgálata sorába tartozik a Magyarország és Mongólia közötti kétoldalú megállapodások áttekintése is, ahogy ezt itt államtitkár úr is jelezte. Ennek keretében 11 megállapodás hatályban tartásáról született döntés, 5 megállapodás pedig hatályát veszti.
Örvendetes, hogy évekkel ezelőtt Mongóliában is bekövetkezett a rendszerváltás, és a szocialista vagy úgynevezett szocialista berendezkedés után a demokrácia útjára lépett ez a Belső-Ázsiában található ország is, amelyet két meghatározó hatalom, Oroszország és Kína határol. Emiatt is szükség volt az országaink között meglévő nemzetközi szerződések felülvizsgálatára, az elavultnak számító megállapodások hatályon kívül helyezésére. Az erre vonatkozó jegyzőkönyv aláírására a magyar miniszterelnök 2016. januári ulánbátori látogatása keretében került sor.
A kormány keleti nyitás politikájába illeszkedik a magyar-mongol kapcsolatok fejlesztése, amit az is bizonyít, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr ez év augusztusában Budapesten fogadta Mongólia elnökét. A tárgyalások során egyetértettek abban, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat a vízgazdálkodás, az élelmiszeripar, az informatika és az állategészségügy területén lehet még szorosabbá tenni. A magyar-mongol gazdasági és kulturális együttműködés nagy múltra tekint vissza. A gazdasági kapcsolatok további fejlesztését jól szolgálja a kötött segélyhitel-konstrukció is.
Azt, hogy a magyar kormány számára fontos a magyar-mongol kapcsolatok fejlesztése, az is mutatja, hogy gyakoriak a felső szintű találkozók a két ország között, így 2017 májusában is megbeszéléseket folytatott Orbán Viktor miniszterelnök mongol partnerével a Pekingben megtartott One Belt One Road - egy övezet, egy út - nemzetközi fórumon, amely az euroázsiai együttműködés infrastruktúráját teremti meg.
Magyarország továbbá támogatja Mongólia stratégiai együttműködését az Európai Unióval, hiszen a világ leggyorsabban fejlődő térségével, az ázsiai, délkelet-ázsiai térséggel a lehető legszorosabb kapcsolatokat kell fenntartania mind Magyarországnak, mind véleményünk szerint az Európai Uniónak is.
A törvény becikkelyezését támogatja a Fidesz és a KDNP frakciója. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit