DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormányzat több irányba is elkötelezett, egyrészről arra is törekedni fogunk, törekedtünk is és eredményeink is vannak, hogy akik tényleg nehéz helyzetben vannak, és adott esetben csak egy minimálbéres állást tudnak megszerezni, az ő helyzetük is javuljon, és arra is törekedni fogunk, hogy a megváltozott munkaképességűek számára egyre bővülő lehetőséget biztosítsunk, hiszen Magyarországon, aki dolgozni akar, annak mi munkalehetőséget kívánunk teremteni. E téren, a bérek emelkedése terén a minimálbér emelkedése az elmúlt hat évben az OECD-országok között is szinte példa nélküli, hiszen a bruttó minimálbér növekedése, ez a 43 százalék, ami Magyarországon az elmúlt öt évben történt, abszolút vezető, és nincs más OECD-ország, amely ilyen mértékben tudta volna növelni, ami évente majdnem 10 százalékos bővülést jelent. 2010-ben 73 500, 2015-ben pedig 105 ezer forint volt a minimálbér összege. Ez - ahogy mondtam - évente átlagosan majdnem 10 százalékos emelkedést jelent. Bízunk benne, hogy a magyar gazdaság megteremti annak a lehetőségét, hogy ez a továbbiakban is így nőjön.
A megváltozott munkaképességűekkel kapcsolatban a kormánynak kiemelt célja, hogy növelje ezen személyek és a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatási szintjét. Ennek érdekében számos intézkedés történt az elmúlt években, és ez a munka folyamatos a továbbiakban is, és mivel sikeres, szeretnénk továbbvinni és az eredményeket fokozni. A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatási rendszere 2012-től átalakításra került, évente tudnak pályázni az akkreditált munkáltatók költségvetési támogatásra, így minden évben mintegy 34 milliárd forint éves költségvetési forrásból 30 500 fő megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatása valósulhat meg.
A munkáltatók folyamatosan alkalmaznak rehabilitációs kártyával rendelkező, megváltozott munkaképességű személyeket is. 2015-ben éves szinten átlagban közel 30 ezer fő után vették igénybe a rehabilitációs kártya utáni járulékkedvezményt. 2014 decemberében először nyílt lehetőség a rehabilitációs foglalkoztatás fejlesztésének ösztönzése érdekében egyszeri támogatás folyósítására, ez is egy nagyon magas összeg, 2 milliárd 670 millió forint volt, amit így tudtunk biztosítani. A kormány tavaly decemberben, 2015 decemberében is úgy döntött, hogy a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató, akkreditált munkáltatók számára a foglalkoztatási körülmények javítása érdekében összességében egymilliárd forint egyszeri támogatást biztosít, amely aktuálisan most - ez az egy döntés - 30 666 fő megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatási színvonalát hivatott növelni.
(15.20)
Szintén elmondhatjuk, hogy TÁMOP-projektből is sikerült javítani, az elhelyezkedésüket szolgálni. Ebből több mint 2600 fő képzésére és 8 ezer fő foglalkoztatására tudtunk például a TÁMOP 1.1.1. program keretében 13,7 milliárd forint forrást biztosítani. Egy másik TÁMOP-projektben 9,8 milliárd forint összegű támogatás állt rendelkezésre a megváltozott munkaképességű személyek számára nyújtandó szolgáltatások fejlesztésére, valamint munkaerőpiaci integrációjuk erősítésére. A foglalkoztatást segítő rehabilitációs szolgáltatások jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a megváltozott munkaképességű személyek a nyílt munkaerőpiacon is el tudjanak helyezkedni. Ezért azokat 2016-tól az EFOP keretében is folytatni fogjuk, és bízunk benne, hogy a közép-magyarországi régióban is sikerül ezt kipótolni.
Az új közbeszerzési törvény 111. § t) pontja kivételként lehetővé teszi, hogy a védett munkahelyen megváltozott munkaképességű személyek által előállított áruk vagy teljesített szolgáltatások beszerzése esetében az uniós értékhatárt el nem érő beszerzéseknél nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni. Bízunk benne, hogy ez is ezeknek az embereknek a munkájára nagyobb igényt biztosít. Így lehetett az ő foglalkoztatottságukat a duplájára növelni az elmúlt ötöt és fél év alatt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit