CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! A képviselő asszony szavait hallgatva és összevetve a korábban elmondottakkal, nehéz megállapítani, hogy most ez a kritikának vagy a dicséretnek a része, hiszen amikor a parlament előtt volt az európai uniós források felhasználásának vitanapja, akkor pont azt kritizálta az LMP, hogy a kormány miért szeretné túl gyorsan kifizetni az EU-s forrásokat. Tehát ha az önök megítélése szerint most ez lassú, akkor ezért csak dicséret illethetne bennünket, hogy az LMP programját hajtjuk végre.
De ha a képviselő asszony valóban megnézte volna a számokat, akkor maga is rájöhetne arra, hogy ez a kifizetés nem lassú, hiszen az ön számaival ellentétben a valóság az, hogy a 2016. évben az első háromnegyed éves kifizetési terv- és tényszámok valóban eltérnek egymástól, de nem igaz az ön által említett egyötödös kifizetési arány, hiszen az első háromnegyed évre tervezett pénzek 84 százalékát kifizettük a vállalkozásoknak. Ez számszerűen azt jelentette, hogy 971,2 milliárd forint jutott el uniós pályázatok keretében a pályázókhoz.
Azért is fontos ezeket a számokat figyelembe venni, mert amikor összehasonlítást végzünk az uniós források felhasználásáról, akkor fontos azt is figyelembe venni, hogy mihez képest nézzük meg ezeket a számokat. Ha megnézzük ugyanennek a számnak a teljesülését az előző, a szocialisták által indított fejlesztési időszakban, tehát a 2007-13-as fejlesztési időszakban, akkor ott azt tapasztaljuk, hogy 15 hónappal az operatív program elfogadását követően mintegy 0,4 milliárd forint került hetente kifizetésre a magyar vállalkozóknak, pályázóknak; ugyanez a szám jelen esetben 4,1 milliárd.
És szerencsésnek tartom azt, hogy akár ön képviselőként, akár az Országgyűlés más érdeklődő tagjai negyedévente megkaphatnak egy brosúrát, amelyben a kormány beszámol az uniós források felhasználásáról. Ön ezt kérte a miniszter úrtól, és mi erre ígéretet tettünk, az első ilyen anyagot megkapták itt pár héttel ezelőtt, és meg fogják kapni a következőt is, amint ez aktuális. És ezeken a felszólalásokon kívül pedig van alkalma arra, hogy az uniós források felhasználását számon kérje. Azt gondolom, ebben a tekintetben a kormány a vállalásait teljesítette, és messze van még az év vége, a vállalásait teljesíteni is fogja. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit