Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez év március óta több mint 1500 kilakoltatás történt Magyarországon. És bár a Kúria előtt tüntetők mellett számos hitelkárosult-szervezet és a Jobbik képviselői is rendre felhívják a figyelmet a kibontakozó társadalmi és szociális katasztrófahelyzetre, a migrációs referendum árnyékában egész egyszerűen a kormány nem volt hajlandó foglalkozni ezzel a kérdéskörrel.
Sőt, odáig jutottunk, hogy amikor a Jobbik építő szakmai javaslatokat fogalmazott meg, például egy tömeges, állami hátterű otthonteremtési és bérlakásépítési program keresztülvitelét, akkor a Fidesz-frakció adott ki egy olyan közleményt, amelynek lényege az volt, hogy a migrációs szorítás árnyékában kimondottan veszélyes egy szociális alapú bérlakásprogramnak még a felvetése is. Nagyon udvariatlannak és otrombának találtuk ezt a megnyilvánulást, ennek ellenére felhoztuk sokszor megoldási javaslatainkat. De most már, hogy a referendumon is túl vagyunk, tulajdonképpen nincs kifogása a Fidesz-KDNP-nek arra vonatkozóan, hogy miért nem hajlandó helyzetbe hozni a magyar fiatalokat, miért nem hajlandó helyzetbe hozni azokat, akik kilakoltatás előtt állnak vagy már kilakoltatták őket. Hiszen látható, hogy az elérhető ingatlanok hiánya, a bérlakások, otthonok hiánya egész egyszerűen lehetetlen helyzetet teremt. Sokan nem képesek hol lakni, megint mások olyan albérleti díjakat kell kifizessenek, amelyek megnyomorítják a családi kasszát. Elég csak a Budapesten vagy a nagyvárosokban tapasztalható albérleti árakra gondolni. És egész egyszerűen képtelenség az, hogy hat év alatt egy nagyon világosan körülrajzolható gazdasági jellegű problémára a kormány ennyire ne tudjon választ adni. Az Uber tekintetében még úgy elbarmolt és elnagyolt módon valamit tett ez a kormányzat, de az Airbnb és egyéb területeken egyáltalán nem.
Amikor azt látjuk, hogy az albérletpiacról kikerülnek ingatlanok, akkor a kormányzat látható módon nem csinál semmit, engedi elszabadulni az árakat, miközben nyilvánvaló módon a Jobbik nem kívánja a közösségi gazdaság és annak eszközei betiltását sem, de azt sem kívánjuk, hogy szabályozatlan körülmények között a magyar fiatalok és a fővárosiak, nagyvárosiak fizessék meg az ingatlanhiány, a lakáshiány árát. Ezzel párhuzamosan most itt lenne a lehetőség reagálniuk, foglalkozni ezzel az egésszel, hisz, még egyszer hangsúlyozom, több mint 1500 kilakoltatás történt csak március óta. A korábbi évekkel összevetve, 2012-ben 700 volt ez az adat, 2013-ban pedig 550. Ez sem kevés. Ez is arcátlanul sok, de a mostani adathoz képest, bizony azt kell mondjuk, ha nem is sírjuk vissza azt az időszakot, de kezelhetőbb volt, mint a mostani.
Látható, hogy egy átfogó bérlakásprogram nélkül az az időzített bomba, ami ketyeg a magyar gazdaságban és a családok életében, nem lesz hatástalanítható. Hiszen most is 140 ezer volt devizahitelesről beszélünk, akik nem tudják tisztességesen törleszteni a törlesztenivalójukat. A kormány egy igazságtalan elszámolást vitt végig, ahol a bankok számlájára jóváírta a magyar polgárok pénzét. Nyilvánvaló módon a Jobbik ezt megkísérli visszaszerezni.
(16.20)
De azt láthatjuk, hogy elképesztően nagy a baj, hiszen a magáncsőd tekintetében annyira durvák a feltételek, hogy nem tud széles körben segíteni családokon, a Nemzeti Eszközkezelő még úgy sem tud elég családon segíteni, hogy elveszi az emberektől az ingatlantulajdont, és azt látjuk, hogy még a CSOK és egyéb intézkedések kapcsán is a kormányzat az aprómunkát is megspórolja, például külföldön élő és adott esetben hazacsábítható honfitársaink esetében, akik CSOK-ot vagy hasonló kedvezményt kívánnának igénybe venni, annyit sem tett meg ez a kormányzat, hogy az adóévet egyeztesse Nagy-Britanniával, tehát aki, mondjuk, ott magyar önálló vállalkozóként dolgozik, az sok esetben nem tudja a kedvezmény igénybevételéhez szükséges dokumentációt sem letenni az asztalra, így kimarad a kedvezményezettek köréből. Ezért felszólítjuk a kormányzatot, hogy avatkozzon be ezen a területen is.
Mindemellett azt az áfacsökkentési tervezetet, amit jobbikos nyomásra elindítottak, igenis ki kellene terjeszteni a lakásfelújításra is, hogy legalább akinek van pénze és van tere bővíteni, adott esetben a bővebb élettérben még egy gyermeket vállalni, az megtehesse mindezt. És egész egyszerűen képtelenség arra hivatkozniuk, hogy a migrációs szorítás árnyékában ezen otthonteremtési lépéseket nem teszik meg.
Hangsúlyozni szeretném, hogy a kilakoltatások számának brutális felpörgése várható, a kormányzat nem vesz tudomást a társadalmi-szociális katasztrófahelyzetről, éppen ezért logikus lenne minden jóhiszemű károsult számára elrendelni a kilakoltatási moratóriumot még időben, egészen addig, amíg a kormányzat a vállalt problémát meg nem oldja. De azt tökéletesen látjuk, hogy a kormányzat elszántsága szánalmasan alacsony szinten áll ebben a kérdésben.
Éppen ezért arra szólítjuk fel önöket, hogy haladéktalanul érzékeljék a problémát és kezdjenek valamit otthonteremtési téren, hiszen nem lehet a kvótareferendum árnyékában két évig politizálniuk, vannak olyan húsba vágó napi problémák, amelyek megoldása nélkül ennek az országnak az ügyeit nem lehet rendbe tenni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit