SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Több mint ötszáz egészséges fát vágott ki az Orbán-kormány Budapest területéről az elmúlt három-négy évben, és a 2018-as választásig még egy egész erdőnyi, 3 ezer fa pusztítása várható, ha az esztelen kormányzati tervek megvalósulnak. Az egész Európában példa nélküli fairtásnak észszerű magyarázata nincs, oka viszont van: a jelenlegi hatalom a fővárosban és az ország más városaiban is építési telekként tekint a zöldterületekre, a beruházásokat hátráltató mellékkörülménynek nézi a fákat, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy az egészséges környezethez való jog olyan alkotmányos alapérték, amelyet semmilyen politikai irányzat nem kérdőjelezhet meg.
Amikor a fákról beszélünk, mindig az emberre is gondolunk: a városlakókra és arra a rengeteg ökológiai szolgáltatásra, amelyet a városban a fák nyújtanak. Radó Dezső - talán nagyon kevesen ismerik -, a magyar zöldmozgalom egyik legendás figurája és a Fővárosi Kertészeti Vállalat egykori igazgatója, fogalmazta meg azt az összefüggést, hogy „A ház csak fával együtt kelti az emberi lakóhely benyomását.” A fák széndioxidot kötnek meg, oxigént bocsátanak ki. Egy 80 éves lombos fa képes egy felnőtt ember teljes oxigénszükségletét fedezni. A fák párásítják a levegőt, pormentesítik, valamint a párologtatás és az árnyék együttes hatásával hűsítik a levegőt akár 6-7 fokkal a környezethez képest. Lefogják a zajt, a lombkorona visszaveri a hanghullámok egy részét, csökkentve a zajártalmat. Ha ezt a sok jótéteményt mind számszerűsítenénk, kiderülne, hogy minden egyes élő városi fa milliós értéket képvisel, és nem is csak elméletben. Fás utcában, fákkal borított parkok közelében nem véletlenül drágábbak a lakások, hanem azért, mert az ember fás környezetben érzi jól magát.
Ezt minden józan ember tudja, egyedül a kormány képviselői tesznek úgy, mintha még nem hallottak volna róla. Az elmúlt években a Kossuth térről több mint 200 fát vágtak ki indokolatlanul és értelmetlenül. A József nádor tér összes fáját elpusztították egy magánberuházásban épülő parkológarázs kedvéért. A Dagály strand területéről eddig száz egészséges fát tüntettek el. Az Orczy-parkban 140 fa esett áldozatul az eddigi ténykedésüknek. Ezek a barbár növényirtások már megvalósultak, de a kormányzati tervek még ijesztőbbek. A Római-part területén 1500, a Városligetben 600-800, az Orczy-parkban további 130, az Etele úton 175, a Gül baba türbéjénél 50, a Nagymező utcában 34 fával akarnak végezni a közeljövőben.
Az indokok a legtöbbször nevetségesek. A Kossuth téren például a fák betegségére hivatkozva vágták ki tökéletes egészségi állapotban lévő fák tucatjait, miközben az a néhány hársfa, amit meghagytak a Kossuth szobornál, mert nem zavarta a kilátást, alig vegetál. A Gül baba türbéjénél pedig arra hivatkozva akarnak famészárlást rendezni, hogy az ott lévő nyírfák nem illenek a majdani török kert mediterrán hangulatába. Ilyen indoklást azonban a közterületi növények kezelésével foglalkozó legmagasabb rendű jogszabály, a vonatkozó rendelet ugyanúgy nem ismer, mint ahogyan városi környezetben a nem őshonos fák kivágásához sem megfelelő jogalap az a tény, hogy esetleg invazív növényekről van szó.
A kormány sorozatosan megsérti az alkotmányt, a környezetvédelmi törvényt és az említett rendeletet a szisztematikus fairtással. A fák gyors likvidálásához ki is alakították a megfelelő gyakorlatot, hiszen az ehhez segítségül hívott V. kerületi kormányhivatal délután kiadja az engedélyt, amely a kifüggesztési kötelezettségre és az esetleges fellebbezésekre való tekintet nélkül azonnal jogerőre emelkedik, a fákat pedig egy elparavánozott területen hajnalra már ki is vágják, mielőtt a lakosság észbe kaphatna és tiltakozhatna. Úgy viselkednek, mint a sötétben járó tolvajok - nem a lakosok, hanem az illetékesek -, és úgy is bánnak az emberekkel, amikor ellopják tőlük az egészséges környezetet és az életminőséget.
Szűk másfél év, 18 hónap van hátra a következő választásig. Egyedül a fővárosban havonta közel 200 fa eshet addig áldozatul a kormány elvakultságának. Most kellene végiggondolni, hogy valóban erre kértek és kaptak-e fölhatalmazást az emberektől, és hogy az egészséges környezet ér-e többet, vagy a fák helyére öntött beton meg a fapusztító beruházások során zsebre rakott milliárdok. Köszönöm szépen. (Ikotity István tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit