DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon a kormány döntésének értelmében az érmes paralimpikonok az ép sportolók jutalmának felét kapják meg. Mindezt önök sportszakmai szempontokkal magyarázzák, nagyobb a verseny, több a résztvevő az olimpián. Noha a parasport legnagyobb problémáját egyébként nem ebben látom, hanem például csökkenteni kellene az ollót a felkészülési támogatási rendszer és a díjazás között, mégis ez a kérdés az aktualitása és a szimbolikus mivolta miatt is fontos.
Vajon amikor a sportolókat négyévente az eredményükért az állam megjutalmazza, kizárólag az a pár perc számít-e, amit a pályán, a medencében, a páston eltöltenek az olimpián vagy a paralimpián? Vajon nem az előtt a sokéves lemondás, a tehetség, a kemény edzés, a kitartás előtt hajtunk közösen fejet, amit ugyan nem közvetít a tévé, mégis a sikerek sokkal inkább ezeknek köszönhetőek? Így az ilyenkor kiosztott jutalom nem ennek szól elsősorban? Mert e tekintetben a fogyatékkal élő sportolók nem különböznek az épektől.
(13.20)
Lehet, hogy önöknek igazuk van, amikor arról beszélnek, hogy nehezebb olimpiát nyerni, mint paralimpiát, de ezek a versenyzők ugyanazt az utat járják be, ugyanazt a munkát végzik el. Ráadásul már a paralimpia sem ugyanaz, mint például még Barcelonában volt - azóta több ezerrel nőtt az indulók száma, a részt vevő országok száma pedig 20 év alatt megduplázódott. És mi itt most csak a jutalmazásról beszélünk, de a felkészülési támogatásokban tapasztalható óriási különbségek mellett sem mehetünk el szó nélkül.
Sokat elárul ez a kérdés arról is, hogy egy társadalom, egy kormány hogyan viszonyul a fogyatékkal élő emberekhez. Üzenhetünk a sportolókon keresztül nekik is, hogy a szakmainak vélt szempontokat is felülírja az emberség, a szolidaritás, a másik emberhez való odafordulás. Ugye, fel sem merül például senkiben az, hogy a Himnuszt csak félig játsszák le a paralimpián? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Miért merül fel akkor az, hogy a jutalmazásnak csak a felét kapják meg? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit